top of page

Ulm, Albert Einstein'ın Memleketi - Modern ve Gelenekselin En Güzel Sentezi


Ulm, Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletinde yaklasık 127.000 nüfuslu, Almanya'ya göre kalabalık ve sehirlesmenin yüksek oldugu bir kenttir. Ulm Tuna Nehri kıyısında konumlanmıs ve gelismistir.

The Leaning Hause/Egik Ev

Ulm'ün tren istasyonundan inip merkeze yürümeye basladıgımız andan itibaren sehrin hareketliligiini ve canlılıgını hisseder olduk. Ve kendimize sordugumuz ilk soru "Bizim yasadıgımız sehir olan Ingolstadt ile Ulm'ün nüfusları neredeyse aynı, ama neden Ingolstadt'ta burasının yarısı kadar bile hareket yok?" oldu. O tatlı Alman sehirlerinin üzerine birde biraz kaliteli modern dokunuslar eklendigini düsünün, iste Ulm tam da böyle bir yer ve bizim kalbimizi calmayı basardı.


Ulm'e nasıl gidilir?


Ulm, Bavyera eyaleti sınırında oldugu icin Bayern Ticket ile Ulm'e gidebiliyorsunuz. Yani yolunuz Bavera'da biryere düserse ve gezilecek alternatif hesaplı bir yer düsünürseniz Ulm'ü bir düsünün deriz.


Biz yine Bayern Ticket 'larımız ile Ingolstadt'tan trene atlayıp 2 saatte Ulm'e gittik. Bu yazımızda Bayern Ticket'ın faydalarını uzun uzun anlatmak yerine, kısaca Bayern Ticket; Bavyera Eyaleti icerisinde sabah 09:00'dan aksam 03:00'a kadar limitsiz olarak eyaletin tüm toplu tasıma araclarında gecerli olan, seyahat grubu genisledikce kisi basına maliyeti düsen gezenti dostu bilettir.


Münih'ten özel aracınız ile Ulm'e yaklasık 1 saat 40 dk da varabilirsiniz. Münih ve Ulm arası 160 km.


Istanbul'dan direk gelmek isteyenler ise Stuttgart Havaalanı'na indikten sonra tren veya otobüsler ile 1 saatte Ulm'e gidebilirsiniz. Ulm ve Stuttgart arası 90km. Tren ve otobüs ücretlerinin degisken oldugunu duyduk. Bizce online olarak kontrol etmenizde fayda var.



Ulm'ün bir de yenisi varmıs, biliyor muydunuz?


Ulm ve Yeni Ulm
  • Duyunca cok sasırdık, Tuna limanının sol yanı Ulm, sag yanı Yeni Ulm. Ulm Baden-Württemberg Eyaletine baglıyken, Yeni Ulm (Ne-Ulm) Bavyera Eyaletine baglıymıs.

  • Yeni Ulm, Ulm'e göre mimari olarak cok daha yeni bir sehir. Ulm'ü gezip bitirdikten sonra bir köprü gecisi mesafesindeki Yeni Ulm'e de göz atabilirsiniz.

  • Gidemeseniz bile Donauwiese Parkı'ndan karsiya baktıgıda (Yeni Ulm tarafına) ve dönüp tekrar Ulm'e baktıgınızda sehirlerdeki mimari dönem farklılıklarını hissedeceksiniz.



Ulm'de Gezilecek Yerler


ULM: 9. yy ortalarında kurulmus, Einstein'ın dogum yeri olması ve Gotik mimari stilinde yapılmıs dünyada en yüksek merkezi kulesine sahip olan"Ulmer Munster" ile birlikte dünyaca bilinirlik kazanmıstır. Ulm 2. Dünya Savası'nda oldukca fazla zarar ördügü icin sehirdeki binaların cogu restore edilmis. Yapılan yeni ve modern binaların tamamıda sehrin dokusuna uygun olarak tasarlanıp insa edilmis. Bizi en cok etkileyen de bu oldu zaten bu sevimli sehirde.

Ulm Katedrali/Ulmer Munster

Ulm Katedrali/Ulmer Munster: Uluslararası ünü Gotik mimari stilinde yapılmıs, 161 metre yüksekligi ile dünyadaki en yüksek merkezi kilise kulesine sahip olmasıymıs. Biz de bu bilgiyi Ulm'e gitmeye karar verdigimizde ögrendik. Ulm'den önce bize sorsalar kesin Köln Katedrali en yüksek kuleye sahiptir derdik. Eger bu kuleye tırmanmak istiyorsanız 768 adım çıkmayı göze almalısınız.Kulenin tepesinde Ulm'e kus bakısı bakıp harika fotograflar cekebileceginizi söylüyorlar. Biz cıkmayı tercih etmedik. Onun yerine yeni Ulm'e gecip orayıda görmüs olalım dedik.


2020 itibariyle kuleye cıkmak icin ücretler söyle: Güncel ücretlere de detaylı bilgiye buradan ulasabilirsiniz.

Yetiskin (kisi bası): 5 euro

17 yas altı kisi bası): 3,5 euro

Aile bileti: 14 euro

Grup Bileti (10 kisiden itibaren): 4,50 euro


Sehir Sanat ve Fuar Merkezi/Stadthaus Ulm

Sehir Sanat ve Fuar Merkezi/Stadthaus Ulm: Ulm Katedrali'nin hemen yanındaki bu modern bina, tren istasyonundan meydana dogru yürürken sizi karsılayacak. Eski ve yeninin muazzam uyumu derken burayi da kastetmistik. O devasa heybetli katedralinin yanına tüm saygısı ve kendi halindeligiyle oturmus bu modern yapının mimari Richard Meier'dir.


Balıkcı Kasabası/Fishermen’s Quarter

Balıkcı Kasabası/Fishermen’s Quarter: Blau Nehri'nin Tuna Nehri'ne aktıgı noktada kurulmus bir mahalle oldugu icin sular ve kanallar icinde kurulu bir mahalle olarakta tanımlayabiliriz. Venedik'in kücücük versiyonu olan bu kasaba 2. Dünya Savası'nda bombalanıp yeniden restore edilen klasik Alman tipi evlerle dolu. Evlerin arasından gecen daracık kanalların üzerindeki köprüleri gecerek bu evleri görebilirsiniz.


Egik Ev/The Leaning House: Balıkcı kasabasından iceriye dogru ilerlediginizde, dünyanın en egik oteli secilen oteli görüyorsunuz ve bos bir anını yakalayıp fotograf cektiriyorsunuz. Biz öyle yaptık. :) Binanın egikligi yan cepheden gercekten cok belli oluyor.


Ulm Belediye Binası/Ulm City Hall (Rathaus)

Ulm Belediye Binası/Ulm City Hall (Rathaus): Freksleri ve astronomik saatiyle göz dolduran belediye binası bugüne kadar birçok ekleme ve restore süreci geçirmistir. Belediye binası 1370'te alısveris merkezi olarak tasarlanıp yapılmıs, elli yıl sonra idari isler icin kullanılmaya baslanmıs.


Şehir Kütüphanesi/Ulm Stadtbibliothek

Şehir Kütüphanesi/Ulm Stadtbibliothek: Belediye bisanın hemen yakınında sehrin yeni ve modern yapılarından sayılan kütüphaneyi görebilirsiniz.


Albert Einstein Denkmal Anıtı: Jürgen Goertz tarafından yapılan bronz heykel üc bölümden olusuyor. Roket kısmı teknolojiyi ve atomik tehdidi temsil ederken, kürsüde oturan salyangoz kabugu insanın teknoloji kontrolüne karsı bilgeligini ve süpheciligini temsil ediyormus. Einstein’ın bası da bircok görsel calısmada oldugu gibi çileden çıkmıs gözleri ve dilini cıkarmıs sekilde salyangoz kabugundan ortaya çıkıyor.


Theater Ulm

Ulm Tiyatrosu/Theater Ulm: Yine modern bir yapı görmek isteseniz Katedral'den on dk uzaklıktaki Ulm Tiyatrosu'na yürümenizi tavsiye ederiz. Böylelikle Ulm'ün eski kent merkezi haricindeki yüzünü de görmüs oluyorsunuz.


Serce figürlü dükkan cepheleri: Ana caddelerdeki dükkanların cogunun tabelası serce figürleri ile bezenmisti. Mesela bir kuaför dükkanıysa makas ve serce figürü konumlandırılmıstı cepheye. Megersek Ulm Katedral'i yapılırken serceler iscilere birseyler tasıma konusunda yardımcı olmuslar ve o gün bu gündür sehrin simgesi haline gelmis serceler. Ne kadar dogrudur bilemeyiz ama bizce cok tatlı.


Ulm'de ne yenir ne icilir?


Ne yalan söyleyelim bizim canımız döner istedi, oturduk bir güzel dönerimizi yedik Simit Cafe'de. Tavsiye'de ederiz. Aklımız da döner olmasaydı ve hava sıcak olsaydı, kesin Balıkcı Kasabası'nın oralardaki geleneksel restoranlardan birine oturup yerdik. Cok hos gözüküyorlardı. Yazın Ulm'e giderseniz bu fikri degerlendirebilirsiniz deriz.


Ulm'e özel degil ama, Almanya'nın herhangi bir sehrinde gezerken aclık ve tokluk arasındayken, sizi biraz daha idare etmesi icin sehirdeki fırınlarda satılan tatlı ve tuzlu atıstırmalıkların mutlaka tadına bakın.



Kısa kısa notlar:


  • Ulm'ü gezip görmek icin bir gün yeterli olacaktır.

  • Eski rathaus'un önünden gecen otobüslere binip sehrin eski bölgesini dısarıdan turlayarak, Türk mahallesini görebilir ve Türk restoranlarının ne kadar popüler ve yogun olduguna sahit olabilirsiniz. Biz Ulm Simit Cafe'de oturup birer cay icmistik ve kendimizi Türkiye'dekinden daha fazla Türkiye'de hissetmistik.

  • Ulm gercekten turist dostu bir sehir. Eski sehir bölgesinde sık sık yönlendirme ve bilgilendirme haritaları görebilirsiniz.

  • Einstein'ın dogdugu yer dedigimize bakmayın. Sehrin sokak adları, restoran ve kafe adlarında sık sık Einstein'ın adına rastlasanız da maalesef Einstein'ın dogdugu ev veya onunla ilgili hakkını veren bir müze sehirde bulunmuyor. Yalnızca Einstein'ın dogdugu evi simgeleyen ufak bir heykel var.

  • Einstein'in burada dogmus oldugunun tek göstergesi ise; dogdugu evin yerini gösteren tastan bir heykel. Bu konuda başka tanıtıcı bir faaliyetin yapılmaması üzücü.

  • Sehirde bircok karnaval düzenleniyormus. Biz denk gelemedik belki siz yakalarsınız diye buraya belediyenin sayfasını bırakıyoruz.


Böylelikle Ulm'de bir günü dolu dolu gecirmis olduk. Bizden son bir tavsiye, Ulm Tren Istasyonu'ndan sehre dogru yürürken bizdeki Boyner, YKM benzeri bir cok departman magaza göreceksiniz. Alısveris sevenler icin buraları gezmesi cok güzel ama fiyatlar cok pahalı geldi bize. Oradaki birkac ürünün birebir aynısını Outlet magazalardan neredeyse yarı fiyatına almıslıgımız var. Bilin istedik. :)

.

.

.

Eger ki fırsatınız olursa, yakınlarda bir yerlere yolunuz düserse Ulm mutlaka gelinip görülmesi gereken bir sehir. Ulm'e gitme planları icin bu yazıyı okuduysanız umarız faydalı olmustur, ama yalnızca fikir edinmek icin okuduysanız umarız yazımızla aklınıza girip sizi Ulm'e gitme düsüncesine sokmusuzdur.


Soru ve yorumlarınızı asagıda bizlere iletebilirsiniz...

Sevgiler,


bizi instagram da takip etmek isterseniz, buradan hızlıca profilimize ulasabilirsiniz.

instagram kullanıcı adı: blog49de

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page