top of page

Split Gezi Rehberi

Hırvatistan tatilimizin sonuna gelirken, dönüş yolunda Split'e de uğrayıp burayı da görmek istedik. Sadece bir günümüz olduğu için de günübirlik neler yapılabilir bundan bahsedeceğimiz bir yazı yazdık. Açıkçası bir gün bize yeterli geldi ve şehrin pek çok yerini gezebildik.


Split Nerededir?

Split Dalmaçya’nın en büyük ve en önemli şehridir. Balkan Yarımadası ve Adriyatik Denizi'nin doğu sahilinde küçük bir yarımada üzerine kurulmuştur. Split Hırvatistan'ın Zagrab'ten sonra 2. büyük şehridir ve Zagreb'ten yaklasik 400 km uzaklıkta bulunmaktadır. Split ve Zagreb Hırvatistan’ın en bilindik şehirleri. Fakat Zagrab'in denize kıyısının olmaması; Split'i bizim gözümüzde Zagreb'in önüne geçiriyor.

Split tarihi oldukça zengin bir şehir. Bu nedenle Split'i gezerken bir çok tarihi mekan görmeniz mümkün. Tarihinin yanında sahil şehri olması nedeniyle de çok hareketli ve bu yönüyle bize birazcık İstanbul birazcık da İzmir'i hatırlattı. Özellikle limanı son derece kalabalık ve karışık. Çünkü Split'ten sık aralıklarla Hırvatistan’ın diğer sahil bölgelerine gemi ile ulaşım var. Uzun bir sahil şeridi olunca, deniz yolu ile ulaşım epey önem kazanmış. Split bu konuda ülkenin kalbi diyebiliriz.


Split'te kaç gün kalmalı? Split'te gezilecek yerler?

Sadece Split şehri sınırları içerisinde kalacaksanız bize göre 1 gün kalmanız yeterli olacaktır. Fakat Split'i merkez olarak alıp, buradan farklı noktalara günübirlik geziler düzenleyebilirsiniz. Aşağıda bazı olası rotalardan bahsedeceğiz :)


Biz şehirde kalmaktansa denize yakın olmak istedik ve Split'ten feribot ile yaklaşık iki saat uzaklıktaki Hvar Adası’nda konakladık. Yaz tatili icin Split'e geliyorsanız, mutlaka Hvar Gezi yazimiza da göz atmalısınız.


Split'te gezilecek yerler

Split'ten bahsederken aslında Diocletianus'dan bahsetmezsek olmaz. Imparator Diocletian Roma tarihinde önemli bir kişi. Kendisi dışında 3 farklı imparator ile birlikte tetrarsi sisteminde yönetmiş imparatorluğu. İzmit'te ikamet etmiş fakat kendi istegiyle emekli olduktan sonra Split'e yaptırdığı yazlık sarayında yaşamış. İlk Hrıstiyanları katletmesiyle de biliniyor. Burası bambaşka bir konu fakat Bünyamin gibi bu tarz konular ile ilgiliyseniz, gezdiğimiz yerlerdeki bu tip bilgiler mutlaka ilginizi çekecektir :)




1) Diokletianus Sarayı

Zamanın Roma imparatoru Diocletianus tarafından 3. yüzyıl sonunda yaptırılmıştır. Evet tam 1700 sene önce kendisine Split'te yazlık yaptırmış. :) Bu saray aynı zamanda 1979 yılından beri Unesco Dünya Kültür Miras Listesinde yer almaktadır. Saray diyince ilk olarak aklımıza gelen tek bir binadan ziyade; biraz daha farklı olarak içerisinde bir çok yapıyı bulunduran bir yerleşim aslında. Günümüzde de saray kalıntılarının üzerinde Split şehrinin merkezi (eski şehir) bulunuyor.


Sarayın Altın, Gümüş, Demir ve Pirinç kapı olmak üzere dört adet girişi mevcut.




2-Aziz Domnius Katedrali

Aziz Domnius Katedrali Diocletianus Sarayı'nın antik bölgesinde bulunuyor. Burası aslında Diocletian'ın mozolesidir.

Katedral 16. yüzyılda günümüzdeki şeklini almış ve sonrasında çok az değişmiş.

Katedralin içerisinde bir çok değerli eser de var. Bunların en önemlileri St. Domnius Sunağı ve 13. yüzyıldan kalma altıgen romanesk taş minberdir. Katedralin çan kulesine halen çıkışabiliyor. Biz bu seferlik maalesef bunu es geçmek durumunda kaldık ama Split'i mutlaka bir de bu kulenin tepesinden izleyin deriz.


3-Ivan Mestrovic Galerisi

Ivan Mestrovic Hırvat sanat akımının öncüsü sayılıyor ve bu nedenle Hırvat halkı için önemli bir isim. Heykeltraş, ressam ve aynı zamanda ünlü düşünen adam heykelinden tanıdığımız Rodin'in de yakın bir arkadaşı. Ivan Mestrovic'in çalışmalarının çok sayıda güzel örneği şehrin her yerinde görülebilirken, Hırvatistan'ın en saygın sanatçısı hakkında daha fazla bilgi edinmek için en iyi yer Ivan Mestrovic Galerisi. Bizim Split'te sadece bir günümüz olduğu için yine bu galeriyi de üzülerek es geçtik. Fakat vaktiniz olursa görmenizi tavsiye ederiz.


4) Riva - Limanı

Split'in bir liman şehri olduğundan bahsetmiştik. Split limanı yıllık 4 milyon ziyaretçi kapasite ile Akdeniz'in en faal 3. limanı. Günlük olarak Dubrovnik, Rijeka, Brac, Hvar, Şolta adalarına feribot seferleri bulunmakta. Ancona ve Pescara gibi diğer İtalyan Adriyatik Denizi sahil şehirlerine de feribot seferleri düzenlenmekte. Liman bu özelliğinin yanında yürüyüş yapmak ve sahildeki yeme içme yerlerinde vakit geçirmek, bir kahve molası vermek için oldukça keyifli. Zaten sadece yayalara açık. Ayrıca şehrin de en hareketli yeri.

5)Jüpiter Tapınağı:

Diocletianus sarayı sınırları içerisinde bulunan, antik Roma Tanrısı Jüpiter'e adanmış bir tapınaktır. Jüpiter ayrıca Diocletianus'un "ilahi babasi" olarak kabul ediliyor. İçerisinde ise , Ivan Meštrović tarafından yapılan Vaftizci Yahya'nın büyük bir heykeli bulunuyor.

Split'te bizi en çok etkileyen konulardan birisi de diğer tarihi dokusu olan şehirlere göre biraz daha farklı bir tadının olması. Şehirde gezerken Roma'nın erken dönemlerinde yerleşim olmuş olması değişik bir hava katmış. Eski şehir zaten iyi korunmuş. Bu da bizi şaşırttı.

Jüpiter Tapınagı
Jüpiter Tapınağı

6) Kapalı Çarşı:

Split'in eski şehrinde dolaşmak çok keyifli. Her köşeden dikkatinizi çekebilecek yapılar çıkıyor. Diocletian Sarayının hemen önündeki Perisitil Meydanı ile Riva’yı birbirine bağlayan bu altyapı bize Kapalı çarşıyı hatırlattı. Çok hareketli ve bir çok turistik eşya satılıyor. Bu altyapılar zamanında imparatorun odasını yükseltmek için yapılmış. Fakat zamanla şehrin yükselmesiyle atıl duruma düşmüş. Bu altyapıların çok iyi korunduğu için Split eski şehrinin Unesco Dünya Mirasları listesine girmesinde oldukça katkısı olduğu düşünülüyor.


7)Split Day Trips:

Split'te birkaç gün kalacaksanız, Split'ten feribot ile Hvar, Brac ve hatta Dubrovnik'e bile gidebilirsiniz. Hvar adasına gidiş feribot ile 2 saat civarı sürüyor. Dubrovnik ise 4,5 saat civarı sürüyor. Tabii ki günlük gezi icin biraz uzun ama yine de yapilabilir. Yine Hvar adasından Adriyatik'te bulunan diğer adalara gezi düzenleyebilirsiniz. Hvar adasından ulaşabileceğiniz noktalari bulabileceginiz yazimizi buradan bulabilirsiniz.



Bu arada yazımızı sonlandırmadan son bir tavsiye vermek istiyoruz. Split mutfağını çok detaylı deneyimleyemesekte, eski şehirde bulunan Kantun Paulina'da yediğimiz Cevabi'nin tadı damağımızda kaldı. Bizim tombik dönere benziyor ama ekmeği yumuşak. Köftesi ise efsane :) Biz tabii ki de Large porsiyon aldık ve 44 Kuna yani yaklasik 6 Eur ödedik. Yolunuz Split'e düşerse yemeden dönmeyin.


Bir baska gezide görüsmek üzere,




Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page