top of page

Bavyera'nin gizli zengini, Audi'nin kalbi Ingolstadt


Ingolstadt Bavyera bayern munih almanya gezi blog audi mediamarkt vize mavi kart tuna nehri calismak
Ingolstadt

2010 yilinda Istanbul`da üniversiteyi bitirdikten sonra, is hayatina atilmak yerine, Türkiye`de de faaliyet gösteren Media Markt’in genel merkezinin bulundugu Almanya`nin Ingolstadt sehrine geldim. Burada Almanya`da oldukca yaygin olan üniversite ve özel sirket is birligi kapsaminda Media-Saturn bursuyla ikinci bir üniversite daha okudum. Bu nedenle 2010-2014 yillari arasinda Ingolstadt`ta yasama firsatim olmustu.

Tabi Türkiye’ye döndükten sonra tekrar, üstelik esim ile birlikte Ingolstadt’a yolumun düsecegini hic tahmin edemezdim. Bu nedenle Ingolstadt’in bizim icin yeri biraz ayri :)


Ingolstadt'a nasil gidilir?


Ingolstadt Almanya`nin bavyera eyaletinde, Münih ile Nürnberg’in tam ortasinda yer aliyor. Ingolstadt`a Istanbul`dan gelmek isterseniz; Münih veya Nürnberg havaalani üzerinden , tren veya otobüs kullanarak ulasabilirsiniz. Araciniz var ise de 80km uzakliktaki Münih’ten, A9 otobanini kullarak yaklasik 1 saatte Ingolstadt‘a ulasmaniz mümkün.

Ingolstadt 140 bin civari nüfusu ile Bavyera’nin en büyük dördüncü sehridir. Almanya`nin genelinde oldugu gibi Ingolstadt`ta da 5000 civari nüfus ile en kalabalik azinlik grubunu Türkler olusturuyor.


Ingolstadt ve Tuna nehri


Almanya`nin bircok sehrinde oldugu gibi Ingolstadt'in icerisinden de nehir gecmekte. Almanya`nin güneybatisinda bulunan Kara Orman’dan dogan Tuna nehri, Ingolstadt‘in icerisinden de geciyor. FakatIne yazik ki Ingolstadt, daha önce seyahat ettigimiz Ulm, Regensburg, Aagsburg gibi icerisinden nehir gecen diger sehirlere kiyasla, Tuna nehrini sosyal yasamin bir parcasi haline getirememis. Nehir üzerinde kano ve diger bazi su sporlarini yapmaniz mümkün olsa da, söyle Tuna nehri manzarali bir sey iceyim de keyifleneyim diyeceginiz bir yer yok mesela :/ Almanya icerisinde ki diger seyahatlarimiz hakkinda ki bilgilere buradan ulasabilirsiniz.

Ingolstadt Bavyera bayern munih almanya gezi blog audi mediamarkt vize mavi kart tuna nehri calismak
Ingolstadt, Tuna Nehri

Tuna nehri Ingolstadt sonrasinda tam 10 ülkeyi daha gecerek Karadeniz’e dökülüyor.


Ingolstadt'in Tarihi


Ingolstadt’in bin yili askin bir tarih var. Ingolstadt gecmiste ticaret yollarina yakinligi nedeniyle bir cok askeri gelismenin icerisinde bulmus kendini. Bu nedenle Ingolstadt Almanya tarihinde surlariyla askeri bir sehir olarak taniniyor. Sehrin korunmasi icin sehir surlarla kaplanmis. Sehrin surlari, bir cok kez saldirida bulunan hem Fransizlara hem de Avusturya’lilarin karsi kullanilmis.

14.yy’dan kalan sehrin surlarinin bir kismi („Kreuztor“) halen sehrin fotograflayabielceginiz sembolik noktalarindan bir tanesi.


Ingolstadt`ile ilgili bashetmemiz gereken enterasan bir nokta da gizemli Illuminati örgütünün 1776 yilinda Ingolstadt`ta kurulmus olmasi. Sanirim bu konuda baska söze gerek yok :)


Bavyera’nin 1815 yilinda bagimsizligini kazanmasinda Napolyon’un rolü büyüktür. Dönemin Bavyera baskani, Napolyon‘un destegi ile 1808 yilinda Fransiz modelinde bir anayasa olusturuyor. Fakat bagimsizligin ve Napolyon’un destegini almanin bedeli, Naplyon’un Ruslara karsi savasina 30.000 asker ile katilmak oluyor. Napolyon 1809 yilinda Avusturya’lilara karsi mücadelesi icin Ingolstadt’a geliyor.

Napolyon Ingolstadt’a geldiginde halen askeri müze olarak kullanilan sehir merkezindeki kalede kaliyor. Bu kalede Osmanli’ya ait de bir cok parca bulunmakta. Hatta Kanuni Sultan Süleyman’in sadece 2 saat süren ve Osmanli’nin Macaristan’a karsi ustunluguyle süren savasta kaldigi otagi da Ingolstadt’ta ki askeri müzede bulunuyor.

Ingolstadt Bavyera bayern munih almanya gezi blog audi mediamarkt vize mavi kart tuna nehri calismak
Ingolstadt

Bonus: Mary Shelley’in 1818 yilinda basilan ünlü Frankestayn romaninda Viktor Frankestayn tip egitimini almak icin Ingolstadt’a gider. Romanda Ingolstadt secilmesinin nedeni 19.yy’da dönemin en önemli tip fakültesinin bu sehirde yer almasidir. (Alte Anatomie: Su an halen Ingolstadt’ta Alman tip tarihi müzesi olarak faaliyet gösteriyor)



Ingolstadt icin cok sey Audi!


Ingolstadt turistik olarak cok etkileyici bir sehir degil. Daha cok is hayati, kurumsal sirketleri ve ekonomisi ile ön plana cikiyor. Ingolstadt Audi, Airbus ve Media Markt-Saturn gibi global sirketlerin genel merkezlerine ev sahipligi yapiyor. Ingolstadt`ta yasayan bir cok kisi bu sirketlerde calisiyor. Özellikle 2.Dünya savasindan sonra merkezini Dogu Almanya`dan Ingolstadt’a tasiyan Audi`nin sehirde bir hakimiyeti var. Ingolstadt`ta gidebileceginiz yerlerin basinda Audi müzesi geliyor. Müzede gerek Audi'nin ürettigi ilk arabalar gerekse en yeni arabalari görebilir, Almanyada`ki otomobil endüstrisinin tarihini Audi’nin penceresinden ögrenebilirsiniz.

Ingolstadt Bavyera bayern munih almanya gezi blog audi mediamarkt vize mavi kart tuna nehri calismak
Audi Müzesi, 1995 model

Bonus: Audi’nin logosundaki 4 halka, 1932 yilinda 1929 yilindaki ekonomik kriz sonrasinda güclerini birlestiren 4 firmadan geliyor. Audi, DKW, Horch ve Wanderer markalari 1932 yilinda birleserek „Otomobil birligini“ kuruyorlar. 1969 yilinda bu 4 firmaya NSU firmasi da eklense de logoda herhangi bir degisiklik olmuyor.


Audi, Airbus, Media Markt-Saturn gibi sirketlerin varligi Ingolstadt’ta issizligin neredeyse olmamasini ve kisi basina gelirin Almanya`nin en yüksek sehirlerinden birisi olmasini sagliyor. Hayat pahaliligi bu nedenle Almanya ortalamasinin üzerinde. Özellikle kiralar oldukca yüksek.

Ingolstadt is hayatinin disinda sakin bir sehir. Sokaklari genelde cok kalabalik degil. Bu anlamda bizi biraz üzüyor. Neyse ki Baggersee, Klenzepark, Auwaldsee gibi cok yakinimizda dogal güzellikler var. Favorimiz Baggersee 6km’lik cevresiyle Tuna nehri kenarinda bulunan yapay bir göl. Icerisinde kücük de bir hayvanat bahcesi var. Yaz aylarinda göle girmek mümkün. Bizim evimize de sadece 10dk yürüme mesafesinde olmasindan dolayi sık sık ugruyoruz Baggersee`ye. :)

Ingolstadt Bavyera bayern munih almanya gezi blog audi mediamarkt vize mavi kart tuna nehri calismak
Baggersee, Ingolstadt
Ingolstadt Bavyera bayern munih almanya gezi blog audi mediamarkt vize mavi kart tuna nehri calismak
Baggersee Hayvanat Bahcesi

Ingolstadt'ta ne yenir?


Ingolstadt’ta alman mutfagina cok alisamadik. Pek zengin bir mutfaklari da yok zaten. Italyan ve Türk yemek kültürü agirlikta. Almanlar genellikle daha aperatif yiyecekler tercih ediyorlar.Hemen ayakta yenebilen, ekmek arasi yiyecekler en cok tercih ettikleri. Belki de bu nedenle Döner Almanya`da bu kadar popüler.

Döner’in Alman yemek kültürüne ait oldugunu savunanlara bile rastladik :) Sehir merkezinde “Dollstraße’de” cesitli restoranlar ve barlar bulmaniz mümkün. Özellikle ispanyol restorani “Granada” ve daha geleneksel bir Alman restorani olan „Schanzer Rutschn” tavisiye edebilecegimiz restoranlarin basinda geliyor.

Ingolstadt Bavyera bayern munih almanya gezi blog audi mediamarkt vize mavi kart tuna nehri calismak
Le Cafe, Ingolstadt

Bir seyler icmek isterseniz ise yine „Dollstraße’de“ bulunan „La Diva“ ve“ Ouzerie“`yi ya da Harderstraße`de ki "La Cafe" yi tercih edebilirsiniz. Ingolstadt`ta ayrica „Antalya“ isminde bir türk restorana bulunmakta fakat bizce yemeklerin lezzeti Türkiye`nin biraz uzaginda.


Biz Istanbul gibi bir metropelden sonra Ingolstadt gibi bir sehirde yasamayi biraz yadirgasak da, gerek Avrupa icerisindeki konumu ve ulasim kolayligi gerek se sakinligi ve dogasiyla burayi seviyoruz .


Soru ve yorumlarınızı asagıda bizlere iletebilirsiniz... Sevgiler,

Bizi instagram da takip etmek isterseniz, buradan hızlıca profilimize ulasabilirsiniz.

Instagram kullanıcı adı: blog49de

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page