top of page

İsviçre Alplerinde Masal Gibi bir Dünya İsviçre Alpleri Gezi Rehberi 3-Appenzell & Ebenalp & Aescher

Isvicre Alplerinde gecirdigimiz 2 muhtesem günün ardindan pek istemesek de, Ingolstadt'a evimize dönüs vakti gelmisti. Dönüs rotamiza gecmeden önce, eger halen göz atmadisaniz, Isvicre`de ki rotamizi anlattigimiz serinin ilk kismini buradan; Isvicre seyahatimizin detaylarini ise; buradan okuyabilirsiniz ✌


Lauterbrunnen`de ki son günümüzde yine gün dogumuyla uyandik ve Lauterbrunnen'in tepelerine dogru kisa bir tirmanis gerceklestirdik. Lauterbrunnenì bir de bu muhtesem acidan izleme sansi bulduk. Bu manzarayi hafizamiza iyice kaziyarak, Almanya`ya dogru yola koyulduk.

Lauterbrunnen'den eve dönüs yolunda ki ilk rotamiz Luzern idi. Isvicrede`den ayrilmadan önce biraz da sehir hayatini görmek istedik. Yaklasik 1 saat 20 dakikalik bir araba yolculugu ile, Isvicre'nin sayisiz tünellerinden gecerek Luzern'e ulastik. Luzern`in sehir merkezinde yaklasik 1 saat dolastiktan sonra 2 saatlik bir yolculuk sonrasi Isvicre`nin Appenzell bölgesine geldik.


Appenzell Isvicre`nin kuzey dogusunda, Isvicre'nin en kücük kantonu olan Appenzell Innnerhoden'in kültürel ve ekonomik merkezi durumunda. Burada yaklasik 6.000 kisi yasiyormus. Appenzell bölgesi Appenzeller adiyla bilinen peyniri ile ünlü ayni zamanda. Cig inek sütünden üretilen bu peynir ortalama 6-9 ay arasinda olgunlasiyormus.


Appenzel birbirini takip eden muhtesem tepelerin oldugu kücük bir kasaba. Kis aylarinda kayak yapabileceginiz noktalar da var. Yazin ise essiz manzaralari ile popüler yürüyüs rotalari bulunduruyor.

Appenzell merkezinde biraz yürüyüs yaptiktan sonra, asil hedef noktamiz olan Ebenalp`te ki Aescher'e gitmek icin yola koyulduk. Aescher'e Wasserrauen'den Ebenalpbahn (teleferik) ile 6dk süren bir yolculuk ile ulasabileceginiz gibi, bizim gibi bir tirmanis rotasi da tercih edebilirsiniz. Yürüyüs yapmayi tercih etmeyen ya da buna zamani olmayanlar icin Teleferik ile ilgili detayli bilgileri bulabileceginiz linki buraya birakiyorum. Unutmadan Aescher'e gitmek icin teleferikten indikten sonra 15-20 dakika yürümeniz gerekiyor.


Biz tirmanisimiza Schwende otoparkindan basladik. Böylece 45 dk gibi bir sürede Aesher'e ulasabildik. Eve dönüs yolu üzerinde ugradigimiz icin zamanimizi bu sekilde efektif kullanmis olduk. Fakat daha fazla zamani olanlar Wasserrauen'den 2,5 saatlik bir yürüyüs ile Seealpsee'ye de ugrayarak Aescher'e ulasabilir. Biz Seealpsee'ye maalesef ugrayamadik. Neyse ki Aescher'den az da olsa gözüküyor Seealpsee.


Simdi gelelim zorlu mu zorlu ama bir o kadar da keyifli, sonunda muhtesem bir manzarin karsiladigi Aescher Restoranina tirmanis hikayemize. Biz Appenzel'den Aescher restoranina gitmek icin Google haritalari kullandik. Yaklasik 15dk sonrasinda restorana varacagimizi düsünerek yola ciktik. Baslarda her sey yolundaydi ve oldukca keyifli bir sürüstü. Sonrasinda yollar gitgide daralmaya ve diklesmeye basladi. Acaba dönsek mi diye her düsündügümüzde Google'a güvenerek arabayla cikmaya devam ettik. Ama yanlis yapmisiz 😁 Yol artik asiri derece diklesince geri dönmeye karar verdik. Megersek arabamizi biraz daha asagida Schwende'nin oto parkina koymamiz gerekiyormus. Ders 1: Siz siz olun Isvicre'nin daglarinda Google'a güvenmeyin.


Tirmanista tam olarak ta arabayi koydugumuz Schwende`nin otoparkindan basliyor, Yaklasik 750 metre tirmanmaniz gerekiyor ve tirmanis 45dk-60dk arasi sürüyor. Tirmanirken muhakkak uygun ayakkabi giymenizi de öneririm. Yollar taslik ve malum cok yagis alan bir bölge. Zira Bünyamin Birkenstock`lar ile tirmandi. 😂


Tirmanis esnasinda yollar cok net. Kaybolmaniz cok mümkün degil. Tabi biz bu noktada arabayla yasadigimiz aksiyonun üzerinden cok gecmemisti ki ikinci bir aksiyon daha yasadik. Bölgeyi avucumuzun ici gibi bildigimiz icin (!), kesitrmeden gitme umuduyla rotanin disina ciktik. Keske cikmasaydik 🤣 Bir noktadan sonra gercek anlamda ellerimizle tirmanmaya basladik ve dagcilik sporunu yasayarak ögrenmis olduk. Hem de terliklerle! Saka bir yana biraz korkmadik degil. Cok sükür filmleri aratmayacak bir aksiyondan sonra tekrar yürüyüs rotasina girdik. Tabi kestirme umuduyla yaptigimiz hareket bize zaman kaybi ve korku olarak geri döndü. Ders 2: Tirmanis yaparken rotadan cikmayin!

1 saat sonunda epey adrenalin yasamis ve yorulmus bir halde Aescher Restoranina ulastik. Aescher Ebenalp daginin alt kisimlarindaki Wildkirchli'de ki magaralarda, 1.640 m yükseklikte bulunan bir restoran. Yapilan arastirmalarda bu bölgedeki magaralarda bulunan tas ve kemik parcalari, bu magaralarda tas devrinde de yasam oldugunu gösteriyormus.


Yakin tarihine baktigimizda ise 1658 yilinda Papaz Ulmann'in bu magaralarda inzivaya cekildigi biliniyor. Aescher su an ki seklini ise 1860 yillarinda almis ve bu sayede Isvicre'nin dagda bulunan ilk misafirhanelerinden biri olarak kabul ediliyor.


Aescher'i her sene Mayis ayi ile Ekim aylari arasinda ziyaret edebilirsiniz. Sabahlari saat 7:30'dan 21:00'a kadar restorani acik.


Aescher'e giden yol üzerinde ise konaklayabileceginiz odalar var. 1 gecelik konaklama fiyati ise kahvalti ve hosgeldin ickisi ile birlikte 138 CHF.


Kalabalik grup halinde gidiyorsaniz, rezervasyon da yaptirabilirsiniz ama öncesinde aramaniz gerekiyor. Sabah 10, aksam 16:00 arasinda rezervasyon kabul etmiyorlar.

Macerali tirmanis sonrasinda kendimizi restoranin bahcesindeki essiz manzara ve tatliyla ödüllendirdik. Biz geleneksel Appenzell usulü dondurmali ve erikli zencefilli kek ile bilikte latte machiato ile bira söyledik. Toplam 23 EUR tuttu. Fiyatlar böylesine orjinal bir restoran ve manzara icin oldukca makuldü.

Biraz dinledikten ve manzaranin tadini cikardiktan sonra ise yine yaklasik 45 dk yürüyerek baslangic noktamiza döndük. Sonrasindaki yaklasik 3 saatlik bir yolculugun ardindan evimize, Ingolstadt'a ulastik. Muhtesem dogasiyla, muhtemelen hic unutamayacagimiz bir tatili geride birakmanin hüznü olsa da, birlikte hep hatirlayacagimiz anilar biriktirdik. Muhtemelen tekrar gidecegiz. Kim bilir belki bu kis yine ayni cografyada oluruz :)


Simdilik bizden bu kadar. 😊 İsviçre Alplerinde size iyi eğlenceler diliyoruz...


Sevgiler,


Instagram'da da bizi takip etmek ister misiniz? blog49de

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page