top of page

İsviçre Alplerinde Masal Gibi bir Dünya İsviçre Alpleri Gezi Rehberi 2 - İnterlaken Bölgesi

İnterlaken'ın anlamı göller arasında demekmiş. İnterlaken'da Brienz ve Thun gölleri arasında kalıyor. Biz de bu bölümde sırasıya İnterlaken bölgesindeki kendi rotamızdan bahsedip, kendi tecrübelerimize dayanarak detaylı bilgiler vermeye calışacagız.


Bu bölüme başlamadan önce İsviçre ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek istiyorsanız sizi yazımızın ilk bölümüne buradan davet ediyoruz. İsviçre'ye ne zaman gidilir? Hangi rotalar birbirine yakın? Nerede kalınır? gibi soruların yanıtları yazımızın ilk bölümünde...


Iseltwald


Biz İsviçre'nin kuzeyinden geldiğimiz için yolumuzun üzerinde olan Iseltwald'e uğrayarak seyahatimize başladık. Iseltwald'den Lake Brienz (Brienz Gölü'nün) eşsiz turkuaz renkli manzarasını izleyebilir, göl kenarındaki bu sevimli kasabayı kısa bir yürüyüş ile keşfedebilirsiniz. Iseltwald'i gezebilmeniz için bir saat yeterli olacaktır. Vaktiniz olursa Brienz Gölü'nde tekne turuna katılabilirsiniz. Iseltwald girişinde aracınızı parkedeceğiniz ücretsiz park alanları mevcut.

Iseltwald'e gelmeden Giessbach Şelaleleri'ne de uğrayabilirsiniz. Biz tünele girdikten sonra geçtigimizi farkettik ve dönmedik.


Interlaken


Iseltwald'ten cıktıktan sonra 15-20 dakikalık bir sürüş ile Irterlaken'a geldik. Interlaken burada sayacağımız noktaların en şehirleşmiş versiyonu ve doğal olarakta daha merkezi bir özelliğe sahip. Ziyaret edilecek tüm noktalara buradan trenle gitmeniz mevcut.


Interlaken bölgesi özellikle kış sezonunda kayak tatilcileri tarafından çokça tercih edildiği için büyük otel komplekslerinin bulunduğu, yeme içme mekanlarının daha çok ve daha lüks olduğu bir bölge olarak tanımlanabilir. Vaktiniz varsa buradaki restoranların birinden İsviçre'nin meşhur peynirli ve şaraplı fondüsünü deneyebilirsiniz.


Biz yolculuk boyunca tren, teleferik biletlerinin fiyatlarına ve saatlerine omio'dan baktık. Tüm yolculuğunuzu toplu taşıma araçlarını kullarak yapacaksanız ve en az üç gün İsviçre 'de olacaksanız, Swiss Travel Pass kartını alabilirsiniz.


Swiss Travel Pass kartı ile şehir içi toplu taşıma, otobüs ve tren yolculuklarına ek ücret ödemiyorsunuz. Teleferik, finüküler, nostaljik tren yolculuklarınızı %50 indirimli yapabiliyorsunuz. Swiss Pass Travel kartı ile ilgili detaylara ve fiyatlara buradan bakabilirsiniz.


Lauterbrunnen (802 metre)


İnterlaken'da geçirdiğimiz bir saatin ardından, geceyi geçireceğimiz Lauterbrunnen'e doğru yola çıktık. İnterlaken ile Lauterbrunnen arası araba ile yarım saat sürüyor. Hava kararmadığı için Lauterbrunen'de gece kısa bir keşif yürüyüşüne cıktık.


Lauterbrunnen vadisi oldukça küçük olduğu için bir-iki saatlik yürüyüş ile vadinin tamamını dolaşabilirsiniz. Güzel vadi fotoğrafları ve sevimli Milka inekleri görmek için vadinin yamaçlarına tırmanmanızı kesinlikle tavsiye ederim. Vadideki kilisenin önü de Instagram'da ki popüler fotoğraf noktalarından yalnızca biri. Lauterbrunnen'e eğer arabayla geldiyseniz aracınızı tren istasyonunun ya da kilisenin önündeki otoparka bırakabilirsiniz.

Staubbachfall
Lauterbrunnen'deki kilise ve Staubbach Selalesi
Lauterbrunnen kilise ve selale manzarasi

Staubbachfall (Staubbach Şelalesi): Şelale tam 297 metre yükseklikten düŞtüğü için vadinin tamamından algılanıyor ve vadi ziyaretçilerine görsel bir şölen sunuyor. Hatta 1779'da şelaleyi ziyaret eden Johann Wolfgang von Goethe'nin "Gesang der Geister über den Wassern" adlı şiirine ilham kaynağı olduğu söyleniyor. Şelalenin çıkış noktasına daha yakından bakmak isterseniz yaz aylarında tırmanabilmeniz için basamaklar yapılmış. Biz çıktık ve yükseklik değişimiyle hava birden soğuyuverdi. Şelale ile de havalı bir fotoğrafım olsun diyorsanız Jungfrau Hotel'in kafesinden fotoğraf veya video çekmenizi tavsiye ederim.

Ertesi sabah 5:00'da uyanıp, vadi manzarasında kahvaltımızı yapıp, kahvemizi içtikten hemen sonra akşamdan keşfettiğimiz noktalarda kimsecikler yokken fotoğraflarımızı çekip, arabamızla Grindenwald'a doğru yola çıktık.


Grindelwald (1034 metre)


Lauterbrunnen'den Grindelwald'e yaklasık yarım saatte geldik. Grindelwald Lauterbrunen arasında aracınızla giderken harika manzaralara sahit olacaksiniz :) Grindelwald'e tren ile de yaklaşık 1 saatlik yolculuk ile ulaşmanız mümkün. Grindelwald Lauterbrunnen'e göre daha gelişmiş tesislerin ve restoranların bulunduğu bir kasabaydı.


Grindelwald'i Jungfrau bölgesindeki yüksek noktalara ulaşmak için bir geçiş noktası olarak da görebilirsiniz. First, Männlich, Pfingstegg ve Kleine Scheidegg gibi noktalara tren ile ulaşabilmeniz mümkün. Grindelwald'ten Avrupa'nın trenle çıkılabilen en yüksek dağı olan Jungfrau'yu da izlemeyi unutmayın. Ayrıca Grindelwald bu noktalara tırmanışa başlamak için de çok fazlaca tercih edilen bir bölge. Biz arabamızı park edip yarım saat Grindelwald'de gezindikten sonra First'e doğru yola koyulduk.


First (2.150 metre)


Grindelwald'den First'e teleferikle geçtik. Teleferik yarim saat sürüyor ve tek yön bilet fiyatı 32 CHF'di. Gün içerisinde başka planınız yoksa First'ten inişi yürüyerekte planlayabilirsiniz. Dönüş yolunda yürüyenleri çok gördük. First yaklaşık 2150 metre yükselikte ve Gridnelwald'e yaklaşık 2 saatlik bir yürüyüş ile ulaşmanız mümkün.

Biz First'te yapılan eğlenceli aktivitelere de katılacağımız için 4 aktivite ve günlük sınırsız kullanımlı teleferik biletini kişi başı 120 CHF'a aldık. Bir aktivite fiyatı da, bileti aktivite yerinden aldiığınızda 31 CHF'ti. Sizde fiyatlara ve aktivite detaylarına buradan bakabilirsiniz.

Isvicre First Cliff Walk manzarasi
First Cliff Walk

Biz teleferikten iner inmez, First Cliff Walk'ta uçurum yürüyüşünü yaptık. Bu aktivite ücretsiz ve o kadar yüksek dağların kenarından, sanki boşluğun üzerinde yürüyormuş gibi hissetmek inanılmaz bir deneyimdi.


Vaktimiz olduğu için uçurum yürüyüşünden sonra, 50 dakikalık bir yürüyüşle Bachalpsee'ye yürüdük ve öğle yemeğimizi burada yedik. 50 dakikalık bir yürüyüşle de First'e geri döndük.

Bachalpsee

Ve seyahatimizin belki de en eğlenceli, adrenalinli anlarını yasadığımız yer burası olabilir. Başlasın aktiviteler 😊


Aldığımız paket içerisinde kullanabileceğimiz 4 farklı aktivite vardı, First Glider, First Flieger, First Mountain Cart ve Trottibike. Biz Trottibike hariç üçünü de denedik ve memnun kaldık. Her zaman böyle aktiviteler yapmadığımız için verdiğimiz paraya değdiğini düşünüyoruz. Bir gün öncesinde First Flieger aktivitesi hava kosulları nedeniyle kapatılmış. Biz deneyebildiğimiz için şanslıydık.


Eger siz de 4 aktivite pakedi aldıysanız öncelikle First Flieger'i denemenizi öneriyoruz. Boşlukta hızla bir sonraki aktiviteye doğru ilerlerken bir yandan da eşsiz manzaraların tadını çıkarabilirsiniz. Flieger`den indikten hemen sonra, yanındaki First Glider'a binebilirsiniz. First Glider sizi önce yukarı cıkarıyor, sonrasında ise tekrar asağı uçuruyor. Glider'dan indikten sonra Grindelwald'e doğru inerken son aktivitemiz olan Mountain Cart kullandık. Mountain Car aktiviteler icçerisinde belki de en keyiflisiydi. Mutlaka denemenizi öneriyoruz.


Eğer yukarıda bahsettiğimiz aktivitelerin yanında, dağ kaydirağı yapmak istiyorsanız; Grindelwald'ten Pfingstegg'e geçerek bu aktiviteyi de yapabilirsiniz. Fiyatı 6 CHF ve orjinal adı Rodelbahn. Detaylara buradan ulaşabilirsiniz.


Teleferikle Grindelwald'e geri döndükten sonra, arabayı alıp Lauterbrunnen'e geri döndük.


Mürren (1.638 metre)


Lauterbrunnen'den Mürren'e ulaşmak için biletlerimizi aldıktan sonra önce kısa ve keyifli bir teleferik yolculuğu ile Grütschalp'e cıktık, oradan da nostaljik bir trene aktarma yaparak Mürren'e vardık. Gidiş dönüş 1 kisi için biletlere 22 CHF ödedik. Bu arada, Isvicre'nin genelinde her yerde euro geçiyor. Lauterbrunnen'den Mürren'e çıkış yaklaşık yarım saat sürüyor. Mürren'e araçlaçıkılmadığı için ya teleferik-tren ikilisini kullanacaksınız ya da tabana kuvvet keyifli bir tırmanış yapacaksınız.

Nihayet, James Bond filmine ev sahipliği yapmış Schilthorn Dağı’nın eteklerine kurulu olan sevimli mi sevimli bir köy olan Mürren'e varıyoruz ve eşsiz dağ manzaralarının keyfini bir de bu açidan çıkarmaya devam ediyoruz. Vaktiniz varsa ve hava kosulları el veriyorsa Mürren'de ki yürüyüş rotalarından birini yapabilirsiniz.


Tren istasyonundan karşısındaki, dağların içi oyularak yapılmış gibi hissettiren manzaralı otelleri görüp iç çekmemek pek mümkün değildi. Mürren'de geçirdiğimiz iki saatten sonra geldiğimiz rotayı takip ederek Lauterbrunnen'e geri dönüyoruz.


Wengen (1.274 metre)


Lauterbrunnen'den bu defada Wengen'e gitmek için tren biletlerimizi alıyoruz ve dagların arasından kıvrıla kıvrıla giden 20 dakikalik bir tren yolculuğundan sonra kendimizi Wengen'de buluyoruz. Gidis dönüs 1 kisi icin biletlere 14 CHF ödedik. Wengen'e de araçla çıkılmadığı için bizim gibi trenle çıkabilir ya da tırmanmayı tercih edebilirsiniz.

Wengen'de ufak bir köy turu attıktan sonra kendimizi çan seslerini takip ederken buluyoruz. Bu sesler ineklerin ve koyunların can sesleri tabii ki. 😊 Bir süre boyunca kendimizi onları sevmeye ve izlemeye kaptırıyoruz. Dönüş yoluna geçerken köydeki kilisenin avlusunun muhteşem bir Lauterbrunnen Vadisi manzarası sunduğunu farkedip bir sürede bu manzarada takılı kalıyoruz.

Tempolu bir günün ardından kendimizi ödüllendirmek için gözümüze kestirdiğimiz bir restorana girip İsviçre'nin meşhur Raklet Peynirini deneyip, yanında bir şeyler içmeye kadar verdik. Biz tren istasyonunun hemen yanındaki Eiger Restoran'a gittik. Menüsü gerçekten çok başarılıydı. Güzelce keyfimizi yaptıktan sonra havanın kararmasıyla birlikte, kalbimizde son gecemizin olduğunu bilme hüznüyle Lauterbrunnen'e geri döndük.


Ertesi sabah yine erkenden uyanıp, Vadi manzaralı kahvaltımızı yaptıktan sonra Lauterbrunnen Vadisi etrafında 2 saatlik yüyüyüşe çıktık. Saat 10:00 gibi de otelden ayrılarak evimize doğru yola çıktık.


Sizin vaktiniz varsa buradan Männlichen'e çıkabilirsiniz. Tren bilet fiyatlarına buradan bakabilirsiniz. Männlichen'de ki aktivitelerde de aklımız kalmadı değil. Aktivitelerin bulunduğu sayfayı da buraya ekliyoruz.


Bu masal gibi tatilimiz bize çok şey kattı, dünyadaki güzelliklerin ne kadar uçsuz bucaksız olduğunu, insanların sade ve doğal yasamlarının naifliğini bir kez daha gösterdi. İsviçre'de ki hayat ve yasam bize o kadar doğal geldi ki bir anda Almanya'da ki 130.000 nüfuslu yaşadığımız şehir Ingolstadt gözümüzde büyük şehir oluverdi.


Bir sonraki seyahatimizde de Jungfrau rotasını tamamlamayı düşünüyoruz. Bir terslik çıkmazsa bu kış Männlichen ve Jungfrau'dayız.🤞


Simdilik bizden bu kadar. 😊 İsviçre Alplerinde size iyi eğlenceler diliyoruz...


Instagram'da da bizi takip etmek ister misiniz? blog49de

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page