Uzun yıllardır hayalini kurduğumuz, fotoğraflarına özene özene bakarak iç geçirdiğimiz İsviçre Alplerini görmek nihayet bize de kısmet oldu. Nereden başlasam, yasadıklarımızın, gördüklerimizin hangi güzelliğini anlatsam pek emin olamasam da İsviçre Alpeleri yazımızın ilk bölümünde İsviçre ile ilgili genel bilgiler verip, seyahat planlamanızı yaparken dikkat etmeniz gereken konulardan bahsedeceğiz.
Yazının ikinci bölümünde İsviçre Alplerinde bizim takip ettiğimiz rotayı sıralı bir şekilde anlattık. Yazının ikinci bölümüne buradan ulasabilirsiniz.
Isvicre ile ilgili genel bilgiler:
Yaklaşık 8,5 milyon nüfusa sahip İsviçre'de Almanca, Fransızca, İtalyanca ve Romanşca olmak üzere dört farklı dil konuşuluyor. Bu dört dil de ülkenin resmi dili olarak kabul ediliyor.
Bizim gittiğimiz bölgede; yani Kuzey ve Orta İsviçre’de Almanca konuşuluyordu. Yemek yediğimiz yerdeki garsonun söylediğine göre ülkenin yaklaşık %65'i Almanca konuşuyormuş. Batıda Fransızca, güneyde İtalyanca ve güneydoğudaki küçük bir bölgede Romanşca konuşuluyormuş.
Hal böyle olunca her İsviçrelinin okulda kendi anadilinden başka İsviçre’nin resmî dillerinden birini öğrenmesi zorunlu tutuluyormuş. Bu nedenle İsviçrelilerin çoğu en azından iki dil biliyormuş. Ne şanslılar değil mi? 😊
8,5 milyon nüfusa sahip İsviçre'de 26 tane Kanton bulunuyor. Kanton ne diye soracak olursanız, Türkiye'den pek alışık olmadığımız, Almanya'da ki eyalet sistemine benzetebileceğimiz idari ve sınırsal birimler olarak açıklayabiliriz.
Yol boyunca sağınıza baksanız yeşil, solunuza baksanız mavi görebileceğiniz İsviçre'nin % 23’ünü ormanlar meydana getiriyormuş. Toprakların 3/4’ü dağlarla kaplıymış. Ülkenin coğrafyasına bakar mısınız? Hayranlık duymamak elde mi? Ülke dağlarla çevrili olunca araçla seyahat edecekseniz yol boyunca hayatınızda geçmediğiniz kadar çok ve uzun tünellerden geçeceksiniz.
İsviçre'ye ne zaman gidilir?
Biz İsviçre'ye dört mevsim gitsek sıkılmayız ama tatilinizden beklentinize göre gideceğiniz zamanı belirlemeniz için aşağıdaki bilgileri verelim istedik.
İsviçre Avrupa’nın en dağlık ülkesi olduğu için Türkiye'ye kıyasla sıcaklık ortalaması yıl boyu daha düşüktür. İsviçre yıl boyu sik aralıklarla yağış alsa da en yağmurlu dönemi yaz ayları olarak biliniyor.
Biz de haziran ayının sonunda gittik ve hava durumu üç gün boyunca yağmurlu göstermesine rağmen 3 saat bile yağmurda kalmadık. Almanya'dan da tecrübe ettiğimiz üzere buraların hava durumuna pek güven olmuyor, bir bakmışsın güneş açmış bir bakmışsın gök gürüldüyor. Bu arada yazın bile gitseniz Alplerin karlı zirvelerini göreceğinizden emin olabilirsiniz.
Ben yağmur insanı değilim diyorsanız İsviçre'nin en az yağış aldığı dönem sonbahar aylarıymış, duyurulur.
Alpleri ve Alplerin olusturduğu vadileri karla kaplı görmek istiyorsanız veya kayak tatili yapmak istiyorsanız kasım ve mart ayları arasında seyahat etmenizi tavsiye ederiz. Bizim de su günlerde en büyük hayalimiz İsviçre Alplerini bir de beyazlara bürünmüş şekilde görmek.
İsviçre'de ne yenir? İsviçre Cikolatasi ve İsviçre Peyniri
İsviçre mutfağından uzun uzadıya bahsedemeyeceğiz ama meşhur İsviçre çikolatası ve fondüsünden bahsetmeden de olmaz.
İsviçre sütlü çikolatanın icat edildiği yermiş. Sütlü çikolata icat edilmeden önce çikolata niyetine kakao ve seker karışımından oluşan macun satılıyormuş ve fiyatıda oldukça pahalıymış.
Kısaca sütlü çikolatanın icadının hikayesi: Günümüzde oldukça ünlü çikolata markası olan Cailler'lerin kızıyla evlenen Daniel Peter, çikolata maliyetini düşürmek için ülkelerinde bolca bulunan sütü, o zamanki macun çikolata karışımına eklemeyi düşünmüş. İlk denemelerde sütün kıvamı çok sıvı olduğu için basarılı olamasa da, Peter pes etmemiş. Komsu çikolata fabrikası olan Nestle'de üretilen yoğunlastırılmış sütü çikolataya eklemeyi denemiş ve bingo günümüzdeki sütlü çikolata icat edildi.
İsviçre'nin meşhur fondüsünden bahsedecek olursak bu fondü bizim bildiğimiz çikolatalı fondü değil. Tabii çikolatalı fondüsü de çok lezzetli ama İsviçre'nin meşhur fondüsü şarap ve peynirden yapılıyor. Biz de İsviçre'ye ilk defa gittiğimiz için fondüyü denemeden dönmek istemedik ve bu fondünün tüm övgüleri sonuna kadar hak ettiğini rahatça söyleyebiliriz. Bir sonraki gidişimizde niyetimiz etli fondünün tadına bakabilmek.
Biz, fondüyü dışarıda yemek haricinde kahvemizden, tüm gün yiyeceğimiz yemeklere kadar her şeyi evimizden getirdik. Evdeki kahvaltılık malzemelerin yanina yaptigimiz kek ve börek hayatimizi kurtardı. Kısacası evde ne yiyorsak topladık getirdik yanımıza.
Kısa zamanda daha fazla doğal güzellik keşfetmek varken, restoranlarda yemek yiyerek zaman ve para kaybetmek istemedik.
İsviçre Alpleri Lauterbrunnen Bölgesi'ne nasıl gidilir?
Biz Bern Kantonu, Interlaken-Oberhasli yönetimine bağlı Lauterbrunnen çevresindeki Alplere ve Vadilere gittik. Ulaşım tarifimizi de Lauterbrunnen üzerine yapıyor olacağız. Wengen, Mürren, Grindelwald, First, Jungfrau gibi noktalara ziyaret etmeyi planlıyorsanız bu kısım size yardımcı olacaktır.
Biz Almanya, Ingolstadt'tan (Münih'ten 1 saat kuzeyde) araba kiralayarak 6 saatte (520 km) Lauterbrunnen'e vardık. Yarım saatlik verdiğimiz mola da buna dahil.
Arabayı Enterprise'tan 3 günlük 65 euroya kiraladık. Birde Almanya dışına seyahat edeceğimiz icin üç günlük 7.5 euro daha ödeme yaptık. Tüm yolculuğumuz boyunca da 75 euro yakıt harcaması yaptık.
Bu arada Zürih yolundan çıktıktan sonra yollar oldukca virajlı ve yokuşlu oluyor. Bir çok yolda tek yön. Dikkatli olmanızı tavsiye ederim.
Almanya'dan İsviçre'ye dolaşmadan geçmek istiyorsanız önce Avusturya sınırını geçmeniz gerekiyor. Avusturya'ya girdikten 20 dk sonra da İsviçre sınırına varmış oluyorsunuz. Almanya'dan Avusturya sınırına geçişte bir dinlenme tesisi var. Buradan Avusturya ve İsviçre otoyollarını kullanabilmeniz icin vinyet alabilirsiniz.
Avusturya icin vinyet: 9,40 euro, 10 gün geçerli, 27,40 2 ay geçerli, 91,10 euro 1 yıl geçerli
Iscivre icin vinyet: 40 CHF 1 yıl geçerli.
İstanbul'dan uçak ile gelecekler en yakin havaalanı olan Zürih'i tercih edebilirler. Zurih'ten de trenle Interlaken'a veya konaklayacağınız yere tren ile gidebilirsiniz. Lauterbrunnen'de dahil olmak üzere bu bölgedeki tüm kasaba ve köylere ulaşım Interlaken üzerinden yapılıyor. Tren biletlerine buradan bakabilirsiniz.
Ziyaret edilecek birçok noktaya araba ile ulaşım olmadığından seyahatiniz boyunca birçok kez tren, teleferik gibi toplu taşıma araçlarını kullanmanız gerekecek.
Ulaşım maliyetinizi minumuma indirmek için aşağıda ziyaret edeceğiniz yerlere göre konaklama noktaları önerilerimizi yazdık.
İsviçre Alpleri kac günde gezilir? Nerede Kalınır?
Memleketin 3/4'ü dağlarla kaplı olunca gezmek haftalarınızı alabilir. Biz 2,5 günde asağıda sıralayacağımız noktaları ziyaret edebildik.
Rota 1:
Cuma ögleden, pazar sabahına kadar : Iselwald, Interlaken, Lauterbrunnen, Grindelwald, First, Mürren, Wengen, Lauterbrunnen ve eve dönüş.
Bizim gitmeyi tercih ettiğimiz noktaların ana ulaşım merkezleri Lauterbrunnen'de olduğu için biz Lauterbrunnen'de konaklamayı tercih ettik. Böylelikle hem zaman kaybından, hem otopark parasından hem de ekstra tren bileti ücretinden kurtulmuş olduk.
Biz Lauterbrunnen Valley Hostel'de iki kişilik bir odada kaldık. (Duş ve WC ortak kullanımlıydı.) Hostel deyince gözünüz korkmasın çok temizdi ve fiyatına göre gayet konforluydu. Oda manzaramızda şahaneydi. Hostel gördüğümüz çoğu otelden daha temizdi diyebiliriz. Zaten odaların bulunduğu ortak koridorlarda ayakkabı ile dolaşmakta yasaktı. Biz iki gece konaklama için 180 CHF ödedik.
Not: Airbnb'de konaklamayı planlıyorsanız tutacağınız eve direk araç ile ulaşım olup olmadığını sorun. Coğu kasaba ve köye sadece tren veya teleferik ile ulaşım sağlanıyor.
Rota 2:
Bizim rotamızdan farklı bir seçenek olarakta iki buçuk günde, Grindelwald'de konaklayıp First, Kleine Scheidegg, Eiger ve Jungfrau'ya gidebilirsiniz. Ekstradan bir gününüz daha varsa da o günü Lauterbrunnen, Mürren ve Wengen'de geçirmenizi tavsiye ederiz. Arabayla geliyorsanız yolculuğunuzun başına veya sonuna da Iseltwald'i ekleyebilirsiniz.
Grindelwald ve Lauterbrunnen'de de rahatça otopark alanı bulabilirsiniz. Otoparkların saatlik ücretleri 2,5 CHF, günlük ücretleri ise 25 CHF. Grindelwald veya Lauterbrunnen'de konaklarsanız otopark masrafından da tasarruf edeceksiniz.
Yukarıdaki saydığım tüm rotaların başlangıç noktası Interlaken-Ost tren istasyonu olduğu için Bern veya Zürih'ten günübirlik tur da planlayabilirsiniz.
Burada önemli olan zamanı iyi kullanabilmek ve arabayla seyahat etmemizin rahatlığıydı sanırım. İsviçre'de bulunduğumuz iki buçuk günde de sabah 5:00'da güne başladık. Yaz olduğu için hava erken aydınlanıyor ve etrafta kimsecikler olmayınca etrafı keşfetmekte, güzel fotoğraflar çekmekte daha keyifli ve kolay oluyor.
Gezimizin sonunda anladık ki , planlı bir İsviçre gezisi diğer Avrupa ülkelerine göre çokta pahalı olmayabiliyor. Bizim için bir seyahatin hesaplı olabilmesi demek, çok istediğimiz şeyleri eksiksiz deneyimleyerek bütçemize uygun bir tatil yapabilmek demek. Bunun yolu da ikincil öneme sahip masrafları minumuma indirmekten geçiyor.
"Iselwald, Interlaken, Lauterbrunnen, Grindelwald, First, Mürren, Wengen, Lauterbrunnen'e nasıl gidilir, hangi aktiviteler yapılır, ulaşım ücretleri nelerdir?" sorularının yanıtları için sizi ikinci yazımıza buradan davet ediyoruz.
instagram: blog49de
Comments