Bu seneki yaz tatili rotamızı Hırvatistan’a çevirdik. Hırvatistan-Dalmaçya kıyıları deyince karşımıza hep Dubrovnik ve Split çıkıyordu. Bize yakın olduğu için, planımızı Split ve çevresinde oluşturduk. Split ve çevresindeki plajları araştırırken karşımıza masmavi berrak kıyılarıyla Hvar adası çıktı.
Hırvatistan’ın Hvar adasına gitmeye karar verip adayla alakalı araştırma yapmaya başladığımızda çok fazla kaynak olmadığının farkına vardık. Herhangi bir kaynak olmaması aslında adayı daha özgür bir şekilde keşfetmemizi sağladı. Bu yazıyla birlikte Hvar'a gitmek isteyenler için kaynak olabilecek bir yazı yazmak istedik.
Hvar Adası
Hvar hem adanın; hem de adadaki en büyük yerleşim yerinin adıdır. Adada Hvar haricindeki diğer ana yerleşim yerleri ise Stari Grad, Jelsa ve Sucuraj'dır.
Hvar son yıllarda popülaritesini her geçen gün arttıran bir yer. Ada lüks yatların uğrak yeri olmuş. Gece hayatıyla da Ibiza'ya ciddi bir alternatif durumunda. Biz tabii ki Ali ile birlikte adanın bu kısmını es geçiyoruz ve daha çok tarihi ve doğal güzellikleriyle ilgileniyoruz :)
Hvar'daki fiyatlar Almanya'da ki fiyatlardan aşağı değil. 2 kişi bir akşam yemeği için 70 Eur civarı ödedik. Bunun dışında market alışverişi Almanya'ya kıyasla çok daha pahalıydı. Biz neyseki Hvar'a gelmeden bazı ihtiyaçlarımızı tedarik etmiştik. Hırvatistan zaten genel olarak pahalı ama Hvar fiyatları Hırvatistan ortalamasının da üzerinde.
Hvar Adası Nerede?
Hvar adası Adriyatik denizindeki, Dalmaçya kıyılarında Brac, Korkula ve Vis adalarının arasında bulunmaktadır. Hırvatistan’da bulunan yaklaşık 750 adet ada içerisinden en kalabalık dördüncü adadır.
Hvar şehir merkezi ise, Hvar adasının batısında bulunuyor.
Hvar adası 68km uzunluğuyla büyük sayılabilecek bir ada. Adada araç trafiği de mevcut. Bu nedenle adaya araçsız gidilebileceği gibi, arabalı feribot ile geçmek de mümkün. Hvar adasına arabayla geçmek için 2 farklı seçenek var. Birincisi Split`ten adanın kuzeyinde bulunan Stari Grad şehrine; ikincisi ise Drvenik'ten adanın doğusunda bulunan Sucuraj şehrine. Eğer Sucuraj şehrine geçerseni, Hvar şehrine arabayla yaklaşık 1,5 saatlik bir yolculukla ulaşabilirsiniz. Yollar her ne kadar virajlı da olsa asfaltlı ve bizce gayet iyi durumdaydı.
Hvar adasına araç ile geçmeyi düşünmüyorsanız Split haricinde Dubrovnik'ten katamaran ile veya İtalya’nın Ancona şehrinden feribot ile de geçebilirsiniz.
Biz Ingolstadt'tan arabayla geldiğimiz için adaya Split'ten arabalı feribot ile geçtik. Feribotları özelleştirdikleri için birçok firma yılın farklı dönemlerinde sefer düzenliyor. O yüzden internetten bilet almak biraz karmaşık gelebilir. En yaygın sefer düzenleyen firma Jadrolinija. Biz Split'ten Hvar'a giderken biletimizi Split limanındaki Jadrolinija gişelerinden aldık. Tek yön araç icin 326; kişi bası da 55 Kuna yani yaklaşık 60 Eur ödedik. Gişelerde ödemeyi Euro ile yapamıyorsunuz. Kart veya Kuna ile ödemek zorundasınız. Bu arada bizce Split Limanı da biraz karışık. Biz biletimizi aldıktan sonra feribota 16 numaralı bölümden bindik. Belki bazılarına yardımı dokunur bu ufak bilginin. :)
Split'ten Hvar'a feribot yaklaşık 2 saat sürüyor ama yoğunluktan dolayı özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında feribota en az 45dk. önce gelmeniz tavsiye ediliyor. Nitekim yoğun dönemlerde biletiniz olmasına rağmen feribota binememe durumunuz olabiliyormuş. Neyse ki bizim başımıza böyle talihsiz bir durum gelmedi.
Hvar'da ne yenir? Nerede kalınır?
Hvar adası, geniş ve verimli bir kıyı ovasına ve tatlı su kaynaklarına sahip olması nedeniyle çam ormanları, üzüm bağları, zeytinlikler, meyve bahçeleri ve tarım alanlarında lavanta tarlaları ile kaplıdır. Tabii ki çok lezzetli deniz ürünleri yiyebilirsiniz. Bunun dışında da adada yapılan şaraplardan tadım yapabilirsiniz. Adada her sene Haziran sonu- Temmuz başı gibi Lavanta festivali düzenleniyor. Biz ne yazık ki 1-2 hafta ile kaçırdık. Ama lavanta aromalı bir çok yiyecek, içecek tatmak mümkün. Ali ilk dondurmasını Lavanta aramalı yedi mesela. :)
Hvar adasının en büyük yerleşim yeri Hvar şehri. Bu nedenle buradaki konaklamalar adanın diğer kesimlerine göre daha pahalı. Alternatif olarak Stari Grad ya da Jelsa'da da kalabilirsiniz. Böylece adanın geneline ulaşım açısında da bir şey kaybetmezsiniz.
Hvar merkezindeki en büyük otel Amfora. Bunun dışında tabii ki birçok otel var. Biz konaklama tercihimizi Airbnb'den yana kullandık. Evimiz şehrin batısında merkeze 15dk yürüme mesafesinde Paklinkski adaları manzatalıydı.
Hvar şehri bebekli aileler için biraz zorlayıcı olabilir. Hvar sokakları genellikle dik merdivenli. Bebek arabası dostu bir yer değil maalesef. Bizim bebek arabamız katlanıp kabin boy olabildiği için bebek arabasını merdivenlerde elimizde taşıyabildik. Ali zaten merdiven tırmanmaya bayılıyor. :)
Hvar'da kaç gün kalınır, ne yapılır?
Hvar'da hiç sıkılmadan en az bir hafta kalarak hem denizin keyfini çıkarıp hem de dolu dolu aktivite yapabilirsiniz. Aşağıda Hvar'da yapabileceğiniz bazı aktiviteleri listeledik.
1)Hvar sokaklarında kaybolun: Hvar tarihi ve taş mimarisinin yanında liman şehri olmasıyla dar sokaklarında gezerken her köşeyi fotoğraflamak isteyeceğiniz çok keyifli bir şehir. Sokaklarında gezdikten sonra, St. Stephen Katedrali ve önündeki meydanda soluklanabilirsiniz. Bu meydan epey hareketli ve bizim gibi sakin ve küçük bir yerden gelenler için meydanı izlemesi güzel bir aktivite sayılabilir. :)
2) Hvar Kalesi: Hvar limanına tepeden hakim bir noktada bulunan, 16.yy'in başlarında kurulan bir kale. Adanın stratejik konumu nedeniyle çok kez saldırıya maruz kalmış ve bu kale bu saldırıların püskürtülmesinde büyük rol oynamış. Hatta 16.yy sonlarında Osmanlı saldırılarına karşı şehrin korunmasını sağlamış. Kaleye araç ile gidebileceğiniz gibi, şehir merkezinden yürüyerek te gidebilirsiniz. Biz kaleye çıkmayı tercih etmedik.
3) Hvar şehir merkezinden günlük turlara katılın: Hvar limanından çevredeki bir çok adaya günlük turlar düzenleniyor.Turlar hakkında limandaki acentalara giderek bilgi alabilirsiniz. Turlar dönemsel olarak farklı saatlerde olabiliyor. Bu turlara katılabilirsiniz. Aşağıda gözümüze kestirdiğimiz turlardan bazılarını bulabilirsiniz.
Paklinski adaları: Hvar'in hemen karşısında bulunan Paklinski adalarına Hvar limanından taksi botlar ile geçebilirsiniz. Hvar'dan Palmizana'ya kişi başı gidiş geliş 80 Kuna'ya (yaklaşık 10 Eur) geçebilirsiniz. Tek yön yaklaşık 25 dk. sürüyor. Diğer bir alternatifiniz ise Carpe Diem Beach'e gitmek. Taxi bot Carpe Diem Beach'e ücretsiz gidiyor fakat Beach'e giriş kişi başı 200 Kuna. Biz Paklinski adalarındaki tercihimizi Mlini Beach'ten yana kullandık. Kişi başı 60 Kuna'ya 15dk. süren bir yolculuk ile Mlini Beach'e gidebilirsiniz. Denizin berraklığı, rüzgarsız olması ve geniş plajı ile Mlini Beach hem bizim hem de Ali için adadaki favori noktamız oldu.
Vis Adası ve Blue Cave: Vis Hvar adasının batısında bulunan bir ada. Turları gerçekleştiren birkaç firma bulunuyor. Kişi başı 600 Kuna( yaklaşık 100 Eur) ücreti var. Tur içerisinde Blue Cave'de rehber eşliğinde kayıklar ile gezebiliyorsunuz. Bizce gitmeye değer. Fakat biz ne yazık ki gitme fırsatı bulamadık.
Brac adası ve Bol (Goldern Horn): Brac Hvar'ın kuzeyinde bulunan bir ada. Adanın en büyük özelliği bir çok prestijli seyahat dergisi tarafından dünyanın en iyi plajları arasında seçilen Zlatni Rat (Golden Horn )'in burada bulunması. Plaj kum gibi gözükse de aslında küçük plaj taşları var. Denizin rengi mavinin farklı tonlarında. Plajın burun kısmı rüzgarın yönü ve şiddetine göre şekil değiştiriyor. Hatta bazen kapanarak küçük bir göl oluşturuyormuş. Zlatni Rat ile ilgili bir de ilginç bir efsane var. Çakıl taşlarının arasında deniz kabuğu şeklindeki taşı bulup yanınızda götürürseniz şansın da sizi takip edeceğine inanılıyor. Bu nedenle plajda taş arayan bir sürü kişi görebilirsiniz. :) Eğer su sporları ile ilgileniyorsanız Zlatni Rat tam yeri. Çok iyi rüzgar aldığı için dünyanın bir çok yerinden Sörf yapmak için gelen sporseverler görmek mümkün.
Bol'a Hvar adasından tekne turlarıyla ulaşabilirsiniz. Bu turlar sabit olmadığı için turların olup olmadığını acentalara sormanız gerekiyor. Eğer Hvar adasından tur yoksa, acentalar size alternatifleri de söylüyor. Birden fazla acentayla konuşmanızı tavsiye ederiz çünkü birisi yok derken diğeri var diyebiliyor. Biz gideceğimiz gün Hvar'dan Bol'a tekne olmadığı için; arabayla Jelsa'ya gittik. Jelsa'dan yaklasik 1 saatlik yolculukla Bol'a kişi başı git gel 100 Kuna'ya(14 Eur) ulaştık.Bol limanından Zlatni Rat plajina yine bot taksilerle 5dk'da veya yürüyerek yarım saatte ulaşabilirsiniz. Yürüyüş yolu sıcağın altında ama ağaçların gölgesinde çok keyifli. Avrupa’nın en eski heykel okulu (Masonry) Brac adasında bulunuyor ve halen eğitim vermeye devam ediyor. Bu nedenle yol üzerinde sık sık heykeller görebilirsiniz.
Stari Grad Gezisi: Stari Grad'da yaklaşık 4 bin yıllık yerleşim izleri var. Antik yunanlar M.Ö. 3.yy civarında adaya yerleşip adanın verimli topraklarında tarıma başlıyorlar. Halen antik yunan tarım sistemi örneklerini adada görmek mümkün ve bu alan Unesco tarafından korunuyor. (Stari Grad Plain). Arabalı feribot Split'ten Stari Grad'a geldiği için biz Hvar şehrine geçmeden Stari Grad'ı gezme fırsatı bulduk. Dar sokakları, taş evleri ile Stari Grad'i cok begendik. Burayı gezmek için yarım gün ayırmanız yeterli olacaktır. Bu arada lavantalı dondurma yemeyi unutmayın.
Jelsa gezisi:Jelsa'ya Bol'a gitmek icin geldik ve şehri gezme planımız yoktu açıkçası. Jelsa, Stari Grad'a oldukça yakın bir konumda bulunuyor. Stari Grad gibi sokaklarında gezmesi heyecan verici. Burayı da 1-2 saat içerisinde rahatlıkla gezebilirsiniz.
4) Hvar adasında ki koylarım keyfini çıkarın: Hvar adasında denize girilebilecek bir çok yer var. Hvar şehrinde de denize girebilirsiniz ancak biz adaya arabamızla geçmişken, adada ki koyları da gidebildiğimiz kadarıyla görmek istedik. Zaman kısıtlı olunca adanın her yanını gezemedik ama fikir vermesi açısından gittigimiz koyları sizle paylaşmak istiyoruz.
Dubovica Beach: Hvar şehrinden arabayla yaklaşık 20 dakikada ulaşabiliyorsunuz. Otobüs ile de ulaşmanız mümkün ama toplu taşıma galiba çok sık değil. Arabanızı park ettikten sonra plaja yaklasik 15dk'lik zorlu bir yol var. Biz Ali ile biraz zorlansak ta iyi ki geldik dediğimiz bir yer oldu.
Mlina Beach: Dubovica Beach'ten sonra Hvar'a dönerken uğradık. Yerleşimin de olduğu bir koy. Pek sakin değildi. Dubovica Beach'te gördüğümüz o berrak denizden sonra pek beğenmedik açıkçası.
Pokonji Dol: Bu koya uğrayamadık ama yol üzerindeydi yine. Kaldığımız yerdeki ev sahibimiz burayı da önermişti.
Mlini Beach: Pakleni ada takımı içerisinde bulunan plaj bizim en beğendiğimiz oldu. Hvar limandan taksi botlar ile geçebilirsiniz.
Beach Malo Zarace
Beach Ivan Dolac
6) Su Sporlarını deneyimleyin: Dalış, sörf, paraşüt, su kayağı gibi birçok su sporunu yapabilirsiniz. Rüzgar su sporları için çok uygun. Bizim ne yazik ki zamanımız olmadığı için fırsatımız olmadı.
Özetlemek gerekirse 4 gece kaldığımız Hvar'da gezimizi şu şekilde gerçekleştirdik:
Birinci Gün: Stari Grad turu. Hvar şehir merkezinde deniz. Hvar şehir merkezinde gezinti ve akşam yemeği.
İkinci Gün: Dubovica Beach ve Mlina Beach.
Üçüncü Gün: Jelsa şehri gezi. Brac adası Zlatni Rat plaji.
Dördüncü Gün: Mlini Beach
Hvar ile ilgili tavsiye vermemiz gerekirse şu noktalara dikkat etmenizi öneririz:
Dalmaçya kıyılarının tamamına yakınında olduğu gibi Hvar'da da plaj kum deği çakıl taşları. Plajda genelde çam ağaçları var.
Deniz cam gibi. Deniz turkuaz rengi ağırlıklı mavinin tonlarında ve tertemiz.
Deniz ayakkabısı almayı unutmayın. Deniz kestanesi var.
Deniz gözlüğü almayı unutmayın. Deniz çok temiz ve denizin altında akvaryumdayım hissine kapılacaksınız.
Bulduğunuz yere havlunuzu serip denize girebiliyorsunuz. Şezlong ve şemsiye kiralamak zorunda değilsiniz.
Para birimi kuna. Bankalar Euro'yu esnafa göre daha düşüğe bozuyorlar. Hvar'da kredi kartı geçmeyen çok fazla yer var. Bir yere oturmadan önce mutlaka sorun. Bir de Hvar artan popularitesiyle birlikte beklentimizin çok üzerinde pahalıydı. Hazırlıklı olmakta fayda var.
Geçirdiğimiz her günün sonunda yüzümüzde kocaman bir gülümseme belirip, ama bir gün daha bitti diye için için üzüldüğümüz Hvar gezimizi Split'e gecerek noktalıyoruz.
Split gezi rehberimize buradan ulaşabilirsiniz.
Zagreb gezi rehberimize buradan ulaşabilirsiniz.
Yorumlar