top of page

Disney'in Uyuyan Güzeli'nin Masalsı Satosu Neuschwanstein - Füssen Gezi Rehberi

Bavyera'nin büyüleyici dogasina adete bir ressamin yerlestirebilecegi güzellikte olan Neuschwanstein Sato'su uzun zamandir Almanya'da gidilecek yerler listemizde bekliyordu.

Biz de Bünyamin'in dogum gününü firsat bilerek gitmeye karar verdik. Sık bir restoranda özenle hazırlanmıs yemekler yemektense, satoyu ziyaret etmek ikimiz icinde daha anlamli olacakti ve oldu da :). Herseyiyle unutamayacagımız bir gün gecirdik. Sıra sıra hepsini anlatıcaz.


Önce sizde bizim gibi kalenin adını söylemekte zorlanıyorsanız, biz bir bilenden ögrendik size de söyleyelim: NOY-ŞI-VANŞ-TAYN. :)

blog49 gezi rehberi seyahat tatil kar kale neuschwanstein disney manzara füssen bavyera münih masal sato

Neuschwanstein Satosu nerede?


Neuschwanstein Satosu, Almanya'nın güneyindeki bolca kırsal alana sahip, cokca masalsi köyün bulundugu refah seviyesi en yüksek olan Bavyera eyaletinde bulunuyor. 14.000 nüfuslu Füssen sehrine baglı Hohenschwangau kasabası yakınındaki Neuschwanstein Satosu, cogunlukla "Romantik Yol"un son duragi oluyor. Romantik yol, Almanya'nın orta noktasından güneyine uzanan masalsı bir yol rotasıdır.


Almanca Romantische Straße olarak bilinen 410 kilometrelik yolu Würzburg'dan baslayıp, güneydeki Füssen sehrine uzanana dek toplam 28 sehir, kasaba veya köye ugrayarak tamamliyorsunuz. Biz Bavyera'da yasadıgımız icin romantik yolu bir rota olarak yapamadıysakta rotadaki sehirlerin coguna hafta sonları günübirlik ziyaretler gerceklestirdik.

Eger ki bir seyahatten beklentiniz alabildigine yemyesil manzaralar, masmavi göller ve ortacag atmosferi ise kesinlikle bu rotayı aklınızın bir kösesine yazmalısınız.


blog49 gezi rehberi seyahat tatil kar kale neuschwanstein disney manzara füssen bavyera münih masal sato  romantik yol marienbrücke
Marienbrucke'yi gecip patikali yolu takip
blog49 gezi rehberi seyahat tatil kar kale neuschwanstein disney manzara füssen bavyera münih masal sato  romantik yol marienbrücke
ettiginizde ulasacaginiz manzara

Neuschwanstein Sato'suna ne zaman gidilir?


Bu sorunun kesin bir cevabı olmasa da size birkac önemli hatırlatma yapmak icin bu baslıgı actık. Internetteki resimlerde gördügümüz kadariyla Sato her mevsim ayri güzel!

Biz 28 Aralık'ta Satoyu ziyaret ettik ve fotograflardan görebileceginiz üzere harika manzaralara tanık olduk. Ama mutlaka baharda da gitmek istiyoruz ki satoyu daha günesli daha yogun yesilli fonda görebilelim.

blog49 gezi rehberi seyahat tatil kar kale neuschwanstein disney manzara füssen bavyera münih masal sato  romantik yol marienbrücke
Neuschwanstein Sato'sunun turist giris cephesi

Neuschwanstein Sato'sunu görebilmek icin asagidaki konulara dikkat etmenizi tavsiye ederiz:


blog49 gezi rehberi seyahat tatil kar kale neuschwanstein disney manzara füssen bavyera münih masal sato  romantik yol marienbrücke sis kis köprü
SIse bürünmüs Marienbrücke
  • Kıs aylarında sabah saatlerinden öglen 14:00'a kadar bölgede genellikle yogun sis hakim oluyor. Köprüden veya herhangi bir noktadan satoyu görmeniz mümkün olmuyor. Bu olay bizim basımıza geldi ve birkac saat beklemek zorunda kaldık. Neyse ki mutlu sonlu bir bekleyis oldu. Bu arada sato cevresinde birkac kafe var. Sizinde beklemeniz gerekirse burada birseyler yiyip icerek vakit gecirebilirsiniz.


  • Kıs aylarında, satonun en güzel göründügü Marienbrücke kötü hava kosulları nedeniyle sıkca kapaniyormus. Köprünün durumunu buradaki adresten ögrenebilirsiniz. Duyurular kısmında köprünün durumu yazıyor.




  • Sato Haziran ve Eylül ayları arasında diger aylara nazaran cok daha fazla ziyaretci aliyor. Kalabalıktan dolayi köprüye ulasabilmek icin uzuun kuyruklar olusuyormus. Kısın biz yalnızca 5 dk bekledik. Bu zamanlarda ögle saatlerine kadar sato'nun icini ziyaret etmek icin alınan biletler de tükeniyormus.


  • Trenle dönecekseniz dönüs saatinizi 17:00-19:00 gibi yogun saatlere bırakmamaya özen göstermenizi tavsiye ederiz. Bizim dönüsümüz de iki vagonlu tren vardı ve agzına kadar insanla doluydu. Almanya'dasınız diye trene binis sırası vardır, erken giderim otururum diye düsünmeyin gayet metrobüs savasları gibi bir atmosfer mevcut. Nitekim Istanbul'da metrobüste oldugu gibi biz yine oturamadık ve o yorgunlugun üzerine 2 saat ayaktaydık.


Eger secme sansınız varsa yukarıdaki noktalara dikkat ederek satoya gelirseniz daha konforlu ve rahat bir sekilde satoyu doya doya seyredebilirsiniz.


Not: Marienbrücke Köprüsü II. Ludwig'in babası II. Maximillian tarafından esi Marien için dogum günü hediyesi olarak 1855’de yaptırılmıs. Ayrıca II. Ludwig Neuschwanstein Satosu'nun yapımını yıllarca bu köprüden izlemis.

blog49 gezi rehberi seyahat tatil kar kale neuschwanstein disney manzara füssen bavyera münih masal sato  romantik yol marienbrücke sis kis köprü 2.lüdwig

Sato ziyaret saatleri: 1 Nisan-15 Ekim: 09:00-18:00, 16 Ekim-31 Mart: 10:0-16:00


Sato giris ücretleri: Yetiskin: 13 euro, indirimli 12 euro, 18 yas altı ücretsiz.


Satoyu ziyaret edecekseniz, iki gün önceden rezervasyon yaptırabiliyorsunuz. Böylece biletlerin tükenmesine karsı bir önlem alıyorsunuz. Fakat online rezervasyon yapsanız dahi biletlerinizi satonun yanındaki giseden alıp, ödemenizin tamamını yapmanız gerekiyor.

Sato ziyaret saatlerine ve online rezervasyon sayfasina güncel olarak buradan da ulasabilirsiniz.


Neuschwanstein Satosu’na nasıl gidilir ?


Satoya ulasımın popüler birkac secenegi var:


1. Romantik yolda son durak: Sato genellikle 410 kilometrelik Romantik Yol rotasının son duragı olan Füssen'e varıldıgında ziyaret ediliyor.


2. Münihten arac ile ulasım: Münihten yaklasık 120 kilometrelik bir yolculukla, Münih'in güneyinden Schwangau tabelalarını takip ederek satonun bulundugu kasabaya ulasabilirsiniz.


3. Bavyera bölgesinden tren ile ulasım: Eger ki Bavyera bölgesindeki herhangi bir noktadaysanız Füssen yönünde bir Bayern Ticket almanız gerekiyor. Füssen'de trenden indikten sonra, tren istasyonunun önünde bekleyen otonüslere Bayern Ticket'ınızı göstererek ücretsiz olarak binebilirsiniz. 10 dk sonra satonun bulundugu Hohenschwangau kasabasına ulasiyorsunuz.

blog49 gezi rehberi seyahat tatil kar kale neuschwanstein disney manzara füssen bavyera münih masal sato  romantik yol marienbrücke sis kis köprü



Buradan sonra köprünün ucuna kadar cıkan otobüsleri tercih edebilirsiniz. Hatırlatalım bu otobüsler ücretli. Yada bizim gibi yarım saatlik bir tırmanıs ile köprüye ulasabilirsiniz. Bizce yürüyün, hele kıs vakti ve hava karlıysa kesin yürüyün. Fotograf cekebileceginiz sakin noktalar var (Bkz. yan fotograf).









Neuschwanstein Satosu'nun hikayesi


Bu bölüm biraz ic burkucu, üzücü... Neuschwanstein Satosu günümüzde oldukca popüler olsa da, vakti zamanında insa edilmesini saglayan Bavyera Kralı II. Ludwig'in sonunu getiren harcamaların basında geliyormus. Politikadan hic haz etmeyen, sanat düskünü, giyime kusama önem veren ve biraz da icine kapanik Kral II. Ludwig'in istegiyle saray ressamı Christian Jank tarafından tasarlanan 6 katlı, 19.yüzyıl Neo-romatizm mimari stile sahip satonun insaatı 1869 yılında baslamıs ve ancak 1886 yılında oturulacak hale gelmis.


II. Ludwig, Neuschwanstein dısında Linderhof ve Herrenchiemsee Kalesi’nin insaatlarını baslatıp Falkenstein Kalesi’nin de planlarını yapmaya baslayınca krallıgın borcları ödenemez olmus. Gereksiz harcamalar yaptıgı düsünülen II. Ludwig kendi bakanları tarafından suclanmıs ve 1886 yılında Bavyera'lı doktorlar tarafından deli ilan edilerek tahtan alınarak Berg Kalesi'ne hapsedilmis. Yine aynı yıl II. Ludwig'in cansız bedeni göl kenarında bulunmus. II. Ludwig'in ölümünün nedeni hala bilinmiyor.


Ne aci degil mi? Yılarca hayalini kurdugun, uzaktan uzaga izledigin birseye cok yaklasmısken kavusamamak. Eminiz ki II. Ludwig satosunun Disneyland'a, Uyuyan Güzel'in satosuna ilham kaynagı oldugunu bilse coook mutlu olurdu.



blog49 gezi rehberi seyahat tatil kar kale neuschwanstein disney manzara füssen bavyera münih masal sato  romantik yol marienbrücke sis kis köprü alpsee
Hohenschwangau Satosu ve Alpsee (tepeden bakıs)

Hohenschwangau Satosu ve Alpsee


Neuschwanstein Satosu'ndan asagıya inen yolun sonunda veya Füssen'den bindiginiz otobüsten indiginiz noktada, 1832-1836 yılları arasında II. Ludwig'in babası II. Maximilian tarafından yaptırılan kraliyet yazlıgını yakından görebilirsiniz. II. Ludwig'de cocuklugunda burada birkac hafta kalır ve o zamanlardan Neuschwanstein Satosu'nun bulundugu yere bakarak satosunun hayalini kurarmıs.

Neuschwanstein Satosu'nu saginıza alıp biraz ilerlediginizde (5 dk kadar) doga harikası Alpsee ile karsılasabilirsiniz. Vaktiniz varsa göl etrafında mini bir yürüyüs yapmanızı ve ördekleri beslemenizi tavsiye ederiz.


blog49 gezi rehberi seyahat tatil kar kale neuschwanstein disney manzara füssen bavyera münih masal sato  romantik yol marienbrücke sis kis köprü alpsee
Alpsee

Buralara kadar gelmisken, Füssen'de birkac saat gecirebilirsiniz...


blog49 gezi rehberi seyahat tatil kar kale neuschwanstein disney manzara füssen bavyera münih masal sato  romantik yol marienbrücke sis kis köprü yemek icme
Restoranın adeti elle yemekti :) Önlükler ondan.

Füssen'in dagların arasına sıkısıp kalmıs minicik sehir merkezini birkac saatte gezebilirsiniz. Biz de soguk ve bol hareketli bir günün ardından epey acıkmıstık ki gözümüze ilk carpan Gasthof Krone adlı sevimli bir restorana girdik. Restoranın hem yemekleri nefisti hemde bizim cok eglenceli ve rahat hissettigimiz bir gelenegi vardı. Elle yemek yemek! Evet restoranda cogu kisi eliyle yiyordu ve kimse kimseye bakmiyor ohh miss. Kıyafetlerimiz kirlenmesin diye de siparis verirken hemen önlüklerimizi verdiler.


Yemekten sonra sehri biraz turladık ve tatlıları meshur olan Stadtcafe'den trende yemek üzere bir dilim pasta aldık.




blog49 gezi rehberi seyahat tatil kar kale neuschwanstein disney manzara füssen bavyera münih masal sato  romantik yol marienbrücke sis kis köprü tren ulasim bahn deutsche

Dönüste ancak Münih'ten sonra, trende oturacak bir yer bulduk ve dogum günü cocugu pastasını bu yıl trende üfledi.

Hosgeldin 32...















Dolu dolu bir günümüzü tüm detaylarıyla sizlerle paylasmaya calıstık. Umariz acıklayıcı olmustur ve sizlere yardımcı olabilmisizdir. Eksik gördügünüz bir nokta veya sorunuz varsa asagiya yorum olarak bırakabilirsiniz.


Instagram'da da bizi takip etmek ister misiniz? blog49de

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page