top of page

Bavyera'da günübirlik gezilecek en güzel 10 yer - blog49.de gözünden...


Nürnberg gezi seyahat blog49 Almanya Bavyera Bayern seyahat
Nürnberg

Bavyera'nın pekte hareketli olmayan Ingolstadt sehrinde kurdugumuz yeni hayatımız bize, Bavyera'nın dogal güzelliklerini tanıma fırsatı tanıdı. Ingolstadt tek basına cokta yasanılası bir yer olmasa da konumu itibariyle masallarda duymaya alısık oldugumuz sahnelere benzeyen hatta bizce ta kendileri olan yerlere yakın konumu ile bizim kalbimizde ayrı bir yere sahip. Biz Bavyera'yı cok sevdik. Daglarını, ucsuz bucaksız ormanlarını, yemyesil araziler üzerine kurulmus kasabalarını ve tüm orjinalligiyle korunmus ortacag kentlerine ayrı ayrı vurulduk.


Birde gezme kısmının maddi boyutu var ki, onun da ucu Ingolstadt'a dayanıyor. Eger ki Bünyamin'in burada bir isi olmus olmasaydı biz tüm bu güzelliklerden bir haber olup, Türkiye'de cok popüler olan hatta popülerlikten adım atılmayan yazlık mekanlarda takılmaya devam edip, ancak Barselona, Roma veya Paris gibi popüler sehirleri tanıma fırsatı bulabilecektik.


Simdi sahip oldugumuz güzelliklerin kıymetini bilip evrene tesekkür ediyor ve bizce Bavyera'da günübirlik gezebileceginiz 10 yer'i sıralamaya baslıyoruz. 😊


Yeni Baslayanlar icin Bavyera 101


Bavyera'yı, Bavyera Eyaleti'ni bilmemeniz cok cok normal. Belki bizde Istanbul'da calıstıgımızın sirketin genel merkezi Bavyera'da olmasa veya buralarda yeni bir hayat kurmasak Münih'ten ötesini bilemeyecektik. 😊 Buraya yeni olanlar icin kısacık bir giris yapalım istedik.


Almanya'nın en zengin eyaletlerinin basında gelen Bavyera, güneydogu Almanya'da yer alıyor. Eyalette alım gücü her ne kadar yüksek olsa da Bavyera Almanya'nın en pahalı eyaleti olarak biliniyor.

Bavyera'nın Almancası Bayern, Ingilizcesi Bavaria'dır. Bavyera'nın baskenti ve en kalabalık sehri Münih'tir.

Münih'ten sonra, eyaletin en önemli sehirlerinin basında, Augsburg, Nürnberg, Regensburg, Ingolstadt, Bamberg ve Würzburg geliyor.


BMW; Audi gibi dünya liderlerinin genel merkezleri ve ana üretim tesisleri bu eyalettedir. Otomobil yan sanayiside oldukca gelismis oldugundan bircok kisi bu alanda istihdam eder.

Almanya'nın issizlik oranının en düsük oldugu yer burası, herkes kendi yagında tuzunda kavruluyor. Herkes kendi halinde olunca suc oranı da oldukca düsük oluyor. Almanya'da nüfusla orantılı olarak en az polisin bulundugu eyalette Bavyera'ymıs.


Yüz ölcümü olarak Almanya'da ki en genis eyaleti olan Bavyera bu sebeple daha sessiz sakin ve huzurlu oluyor. Hatta bu sessiz sakin yasantının yanına Bavyera'lıların kültürel farklılıklarıda eklenince, Bavyera'lılar Almanya'nın kuzey kesimi tarafından ciftci olarak anılıyor.

Ciftci ama zengin ciftci. 😊 Burada bazı köklü ailelerin kendi kurdukları köyler bile varmıs.


Bavyeralılar kültürlerini yasatma ve koruma konusunda cok iyiler. Özel günlerde ve özellikle dünyaca ünlü Octoberfest'te geleneksel kostümlerini giyerler. Kadıların kostümlerine Drindl, erkeklerin kostümlerine Lederhose deniyor. Gecen sene acemiydik, bu sene bizc de bu kostümlerden alıcaz insallah. 😊


Bavyera'daki kültürel, tarihi ve dogal güzellikleri say say bitmez. Almanya'nın da en yüksek noktası olan Zugspitze Bavyera'dadır. Nazi düsüncesinin yayılmaya basladıgı yerin Bavyera oldugu söyleniyor. Hatta bu konuyla ilgili Nürnberg'te ki müzeyi ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.


Bavyera'da Ulasım


Bavyera'da günübirlik birseyler yapmayı planlıyorsanız, ulasım konusunda zaman/maliyet bakımından en efektif iki seceneginiz var; araba kiralamak veya tren.


Araba kiralamak: Avrupa'nın genelinde arac kiralama konusunda cok uygun secenekler mevcut. Almanya'da 2 kisiden fazla seyahat edecekseniz arac kiralamakta mantıklı hale geliyor. Cünkü benzin fiyatları Türkiye'ye göre daha makul ve otoyollar ücretsiz.

Gideceginiz sehirlerde de günlük otopark ücretleri genellikle 5-8 euro arasında degisiyor.


Tren: Gelelim bizim en sevdigimiz kısma, biz Bavyera'da trenle seyahat etmeye bayılıyoruz. Her trene binisimiz de acaba saga mı sola mı otursak ne tarafta manzara daha iyi olur diye düsünsekte, her seferinde böyle bir secim yapamayacagımızı Bavyera'nın her kösesinin ayrı mükemmellikte oldugunu anlıyoruz.


Türkiye'nin nasıl 7 tane cografi bölgesi varsa, Almanya'nın da 16 tane eyaleti var. Almanya'da ki eyalet sisteminde bölgelerin cografik olarak ayrılmasının yanında yönetimsel olarakta ayrısmalar/farklılıklar var. Almanya'nın diger eyaletlerini de merak ediyorsanız buraya tık. 😊Her eyaletin kendi icinde günlük sınırsiz kullanım hakkına sahip biletleri var. Bizim tavsiye ettigimiz yerler icinde Bayern Ticket'ı kullanmanız gerekiyor.


Peki nedir bu Bayern Ticket:


  • Gün icerisinde Bavyera Eyaleti'ndeki tüm toplu tasımalarda (tren, tramvay, otobüs) sınırsız kullanım hakkınız oluyor.

  • Bayern Ticket'ı en fazla 5 kisi alabiliyorsunuz ve kisi sayısı arttıkca kisi basına düsen bilet fiyatı azalıyor. Bir kisilik Bavyera Ticket fiyatı olan 26 euro'nun üzerine kisi basına 8 euro ekleniyor. Hafta ici sabah 09'dan gece 3'e kadar bileti sınırsız kullanabilirsiniz.

  • Hafta sonu ve tatil günlerinde bileti aldıgınız saatten gece 3'e kadar sınırsız kullanabilirsiniz.

  • Bayern Ticket ICE trenlerde gecerli degil, bilgilerinize. Bu trenler süper hızlı trenler olup, uzun mesafelerde oldukca zaman tasarrufu saglayabiliyorlar. Bu tasarruf Bavyera icin pekte gerekli degil zaten. Öyle manzaralara denk geliyoruz ki trenin hızlı gitmesini bırakın, o an öylece donup kalmasını istiyoruz. O kadar yani! 😍


Bayern ticket, güncel fiyatlar ve detaylara buradan ulasabilir, biletlerinizi online olarak buradan allabilirsiniz. Biletleri tren istasyonlarındaki makinlerden de rahatca alabilirsiniz. Trende biletleri kontrol eden görevli, biletlerin üzerinde yolcuların isimlerinin yazılı olmasını istiyor. Yazılı degilse elinize kalemi tutusturuyor ve yazmanızı bekliyor. Bu uygulama biletin baska kisiler tarafından kullanılmasını engellemek icinmis. 😂


Asagıda tavsiye ettigimiz lokasyonların birbirlerine yakın olanalarını özellikle yaz aylarında yani günler uzunken aynı günde planlayabilirsiniz. Biraz zorlanabilirsiniz ama göreceginiz güzellikler yorgunlugunuzu bir nebze azaltıp motivasyonunuzu yükseltecektir. 😎👌


Ara sıra tren saatleri, peronları degisebiliyor. Bu sebeple Deutche Bahn uygulamasını edinip, seyahatiniz süresince ara ara sefer saatlerini ve detaylarını incelemenizi ve kontrol etmenizi tavsiye ederiz.


Almanya'da tren ile ulasım oldukca yaygın oldugu icin, cogu tren seferi kalabalık olabiliyor. Tren saatinizden 15 dk önce peronda olmayı basarabilirseniz gönlünüze göre bir yere oturabilirsiniz. (Bu yorumumuz özellikle dönüs yolculukları icin gecerli.)


Kahvaltılıklarımızı yanımıza alıp trendeki manzara esliginde kahvaltı yapmak bizim en büyük zevkimiz. Birde dönüslerimizde o sehrin en meshur tatlısını alıp, kendimize kahveyle birlikte yol arkadası yaptıgımız dogrudur.


Sıralamanın en sevilenden genele dogru ilerledigini asla düsünmeyiniz, her biri ayrı ayrı yer etti kalbimizde.


Bavyera'da Konaklama


Bavyera'da konaklayıp, günübirlik geziler yapmayı planlıyorsanız Bavyera'nın en büyük iki sehrinden birinde konaklamanızı tavsiye ederiz. Bu iki sehirde de tren sefer saatleri oldukca sık.

Münih Bavyera Eyaleti'nin güney kısmındayken, Nürnberg eyaletin kuzey kısmında yer alıyor. Seyahat edeceginiz yerlerin konumuna göre de konaklama merkezinizi secebilirsiniz.

Eibsee gezilecek yerler blog49 blog49de Almanya Bavyera
Eibsee

1. Eibsee


Bavyera Alpleri'nin muhtesem güzelligine sahit olup, Almanya'nın en yüksek noktası olan Zugspitze'nin eteklerindeki göl etrafında harika manzaralı ve bol oksijenli bir yürüyüs yapmak isterseniz Eib Gölü size bu güzelliklerin hepsini sunuyor. Yoldaki nostaljik tramvayda gecirebileceginiz vakitlerde yanınıza kar kalıyor.


Eib Gölü'ne gitmek icin Münih'ten Garmisch-Partenkirchen yönündeki trenlerden birine binmeniz gerekiyor. Tren yolculugu yaklasık 80 dakika sürüyor. Garmisch-Partenkirche'de indikten sonra otobüs veya nostaljik tren ile Eibsee'ye cıkabilirsiniz. Tramvay kesinlikle tavsiyemizdir.


Biz Eib Gölü'nün karlı haline sahit olduk ve bayıldık. Internette de baharda yesilin binbir tonuna bürünmüs halini görüyoruz. Her iki manzara da birbirinden güzel. Baharda tekrar buralara gitmek bize sart oldu. 😊


Kayak yapmaya ilginiz varsa Eib Gölü'nün oradaki teleferiklere binerek Zugspitze'ye cıkabilirsiniz. Teleferik ücretleri biraz tuzlu haberiniz olsun.


Günübirlik Eibsee ve Garmisch-Partenkirchen seyahatimizin tüm detalarına buradan ulasabilirsiniz.

Garmisch-Partenkirchen gezi rehberi blog49de blog49.de
Garmisch-Partenkirchen

2. Garmisch-Partenkirchen


Garmisch ve Partenkirchen 1935'e kadar ayrı birer kasabaymıs. Hitler, 1936'da kıs olimpiyatlarının bu bölgede yapılmasını cok istedigi icin iki kasabanın birleserek güclerini de birlestirmesini istemis ve o zamandır birliktelemis.

Eibsee'ye giderken yolunuzun üzerinde kalacak bu kücücük kasabaya birkac saatinizi ayırmadan dönmeyin deriz. Burası Bavyeralılar'ın kayak icin tercih ettikleri Zugspitze dagının hemen yanında oldugu icin kıs sezonunda oldukca popüler.


Eger vaktiniz varsa bir gece burada konaklayıp ruhunuzu dinlendirebilirsiniz.

Rothenburg ob der Tauber gezi rehberi blog49.de blog49 blog49de
Rothenburg ob der Tauber

3. Rothenburg ob der Tauber


Romantik yolun en masalsı kasabasını görmek istiyorsanız, yönünüzü hemen Rothenburg ob der Tauber'e cevirmenizi rica ediyoruz.


Öncesinde hızlıca Romantik Yol'dan bahsedelim: Almanca Romantische Straße olarak bilinen 410 kilometrelik yolu Würzburg'dan baslayıp, güneydeki Füssen sehrine uzanana dek toplam 28 sehir, kasaba veya köye ugrayarak tamamliyorsunuz. Bu yolda göreceginiz dogal güzellikler ve tarihi atmosferler nedeniylede yolun adı Romantik Yol.


Rothenburg ob der Tauber'de bu rotadaki ortacag atmosferini en derinden hissedeceginiz yer oluyor. Vakti zamanında eski sehrin merkezi surlar ve kalelerle cevrilmis. Bu kaleler ve surlar o zamanlar sehri koruma görevini layıgıyla yerine getirmis. Simdilerde ise surların üzerinden yürüyerek eski kent merkezini kesfedebilirsiniz.

Bamberg Gezisi Almanya Bavyera Altes Rathaus Blog49.de gezi seyahat
Bamberg Altes Rathaus

4. Bamberg


Romantik Yol üzerinde gittiginiz tüm rotalar icinden, en favoriniz hangisi deseniz, hic düsünmeden Bamberg diyebiliriz. Bamberg'in eski sehir merkezi 1993'te UNESCO tarafından koruma altına alınmıs.

Bamberg'e kadar gitmisken dünyaca ünlü Rauchbier'ı (dumanlı bira) deneyebilirsiniz. Biz biradaki o isli tadı cok sevmistik. Bu arada Bamberg, kisi basına yılda 300 litre bira tüketimiyle dünyanın en fazla bira içilen sehirlerinden biriymis. Peki sasırdık mı?

- Tabii ki de hayır, Bambergli Alman amcaların bira göbeklerinden bunu anlamak cokta zor degildi. 😂


Dumanlı birayı, özellikle Schlenkerla, die historische Rauchbierbrauerei'de denemenizi tavsiye ederiz.

Neuschwanstein Satosu gezi rehberi füssen gezilecek yerler blog49 gezi
Neuschwanstein Satosu

5. Neuschwanstein Castle


Bavyera'da gezilecek yerler veya Münih'te gezilecek yerler diye google'da arama yaptıgınızda karsınıza cıkacak yerlerin basında burası geliyor. Hatta Bavyera'nın tanıtım sayfaların bile basrolünde bile bu sato oluyor. Walt Disney'in logosuna ilham veren bu masalsı satoyu ne kadar övsek az olur. Neuschwanstein Castle ve Füsssen gezi rehberimizde satoya ne zaman ve nasıl gidilmeli, hangi zamalarda sato sisten görünmüyor gibi detaylara da yer verdik.


Sato dört mevsimde de apayrı güzel olsada yaz aylarında asırı yogunluk oldugu icin uzun saatler kaleyi izleyeceginiz Marienbrücke'e gecmek icin bekleyebilirsiniz.


Neuschwanstein Satosu günümüzde oldukca popüler olsa da, vakti zamanında insa edilmesini saglayan Bavyera Kralı II. Ludwig'in sonunu getiren harcamaların basında geliyormus. Politikadan hic haz etmeyen, sanat düskünü, giyime kusama önem veren ve biraz da icine kapanik Kral II. Ludwig'in istegiyle saray ressamı Christian Jank tarafından tasarlanan 6 katlı, 19.yüzyıl Neo-romatizm mimari stile sahip satonun insaatı 1869 yılında baslamıs ve ancak 1886 yılında oturulacak hale gelmis.


II. Ludwig, Neuschwanstein dısında Linderhof ve Herrenchiemsee Kalesi’nin insaatlarını baslatıp Falkenstein Kalesi’nin de planlarını yapmaya baslayınca krallıgın borcları ödenemez olmus. Gereksiz harcamalar yaptıgı düsünülen II. Ludwig kendi bakanları tarafından suclanmıs ve 1886 yılında Bavyera'lı doktorlar tarafından deli ilan edilerek ve tahtan alınarak Berg Kalesi'ne hapsedilmis. Yine aynı yıl II. Ludwig'in cansız bedeni göl kenarında bulunmus. II. Ludwig'in ölümünün nedeni hala bilinmiyor. II. Ludwig'in satoda hic oturamamas olması bizi bir hayli üzdü.


Kaleden asagı inerken sol tarafınızda kalan Alpsee'ye ugramadan Füssen'e gecmeyin deriz.


6. Füssen


Yukarıda anlattıgımız masal diyarındaki satoya gitmeyi planlıyorsanız, satonun yolu Füssen'den geciyor. Füssen Romantik Yol'un güneyindeki son rota olarak turistler tarafından oldukca fazla ziyaret ediliyor. Bu ziyaretin en büyük nedenlerinden biri de Füssen'e oldukca yakın Neuschwanstein Sato'su tabii ki. Satoyu ziyaret ettikten sonra arta kalan enerjiniz ve birkac saatiniz ile birlikte Füssen'i rahatca gezebilirsiniz. Cünkü coook kücük ve coook tatlı. 😊


Füssen gezi rehberimize buradan ulasabilirsiniz.

7.Regensburg


Münih'ten trenle 1,5 saatte ulasabileceginiz biz Türklere göre oldukca kücük ama Bavyera'nın büyük sehirleri arasına adını yazdırmıs bir sehir Regensburg. Münih ve Nürnberg arasında kalan sehir, Regen Nehri ve Tuna Nehhri'nin birlestigi noktada kurulmus. Vakti zamanında Tas Köprü sayesinde Venedik ile kurulan ticari baglantılar gelismis ve Regensburg'lu tüccarlar zenginlesmis.


Almanlar bu köprüyü Prag'daki Charles Köprüsü'ne benzete dursunlar, biz de Tas Köprü'yü Adana'da ki versiyonuna benzetmekte ısrarcıyız.

8. Augsburg


Münih ve Nürnberg'ten sonra Bavyera'nın 3. kalabalık sehri Augsburg günübirlik ziyaret edilebilecek harika bir secenek. Münih'ten tren ile sadece 45 dakikada Augsburg'a varabilirsiniz. Augsburg M.Ö. 15 yılında Roma imparatoru Augustus tarafından kurulmus ve Neus ve Trier sehirlerinden sonra Almanya'nın en eski 3. sehri olarak kayıtlara gecmis.

Mozart'ın babası Augsburg'ta dogdugu icin Augsburg'lular Mozaert'ı pek bir sahiplenmisler. Neredeyse her kösede Mozart'ın ismi vardı.


Dünyanın ilk sosyal konut projesi olan Fuggerei'yi mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.


8 Agustos Augsburg'da Augsburg Barıs Bayramı olarak kutlanır. 8 Agustos günü sehrin resmi tatilidir ve bu özelligi ile Almanya'da tektir.

Biz bu kadar güzelini cekemedik ve bu acıya resmen bayıldık. kaynak: www.koenigssee.de

9. Königsee-Berchtesgaden Doğa Parkı


Cennetten bir köse tanımının tam karsılıgı olan Königsee'yi görünce bizi burada bıraksınlar, bir göz oda ve temel besin ihtiyaclarımızı versinler ve 3 ay arayıp sormasınlar dedik. Tabii is güc olunca bu secenek pek mümkün olmuyor ama burada gecirilen bir gün bile meditasyon etkisinde bizce.


König Gölü, Bavyera'nın Salzburg sınırına oldukca yakın oldugun icin Salzburg seyahatinizle de birlestirebilirsiniz. Buradan gecen otobüsler ile yarım saatte Salzburg'a gidebilirsiniz.


Bu arada König Gölü'nün icinde bulundugu Berchtesgaden Doğa Parkı’nda Almanya’nın en yüksek selalesi bulunuyor. Parkın icerisindeki yürüyüs parkurlarından size uygun olanı secip, sporunuzu da aradan cıkarabilirsiniz. 👍

Nürnberg gezilecek yerler Bavyera
Nürnberg

10. Nürnberg


Bavyera'nın en tanınmıs sehri Münih olsa da biz sizlere Nürnberg'i hatırlatmak istedik. Bavyera'nın 2. büyük ve Almanya'nın 14. büyük sehri olan Nürnberg günümüzde oldukca gelismis ve modern bir sehir olmasının yanında, 2. Dünya Savası yıllarında askeri merkez üssü olarak kullanılmıs ve bu yönüyle de tarihte ayrı bir öneme sahiptir. 2. Dünya Savası'ndan önce Nazi mitinglerinin yapıldıgı binalar bugün müze olarak kullanılıyor. Bircok kaynakta Nürnberg, Hitler'in en sevdigi sehir olarak geciyor. Ayrıca Nürnberg, savas suçlularının yargılandıgı Nürnberg Mahkemesine de ev sahipligi yapmıs.


Tüm bu tarihi degerin yanında Nürnberg birde Noel pazarlarıyla meshurdur. Burada kurulan Noel pazarları o kadar büyük ki, yetiskin bölümü, cocuk eglence bölümü ve diger ülkelerin yeme icme kültürlerini yansıtan bölümü olarak ayrı ayrı kurulmustu. Nürnberg Noel pazarı Avrupa'nın en iyi Noel pazarları listesinde de yerini alıyor.



Standart sehir hayatından biraz olsun uzaklasmak istiyorsanız veya, klasik Avrupa rotalarına bir alternatif arıyorsanız Bavyera tüm el degmemisligiyle kesfedilmeyi bekliyor. Buralarda bizim icin de kesfedilecek daha cok yer var!


Instagram'da da bizi takip etmek ister misiniz? blog49de

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page