top of page

Amerika Seyahati Vize ve Hazırlık Süreci, Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ailecek Avrupa dışındaki ilk seyahatimiz Amerika oldu. Bünyamin daha önce 2008 senesinde Work and Travel programı ile Amerika'ya gitmiş ve batı yakasında 3 ay bulunmuş. Benim ise Amerika'ya ilk seyahatim oldu. Amerika'nın neresine gitmeliyiz diye araştırmaya başladığımızda, daha önce coğrafi olarak hiç bu kadar büyük bir ülkeye gitmediğimizin farkına vardık.




Amerika yüz ölçümü olarak Türkiye'nin yaklaşık 11 katı büyüklükte. Dolayısıyla ilk olarak gitmek istediğiniz bölgeyi/bölgeleri seçmeniz gerekiyor. Kendimize öncellikle birkaç alternatif belirledik. İlk olarak Amerika'nın doğu yakasında özellikle New York ve çevresini kapsayan; Amerika içerisinde daha az hareket edeceğiniz bir opsiyon üzerinde durduk. Bir diğer alternatifimiz de batı yakasında Kaliforniya (Los Angeles, San Diego, San Francisco), belki Las Vegas civarında bir rota idi. Sonuç olarak rotamızı şu şekilde belirledik.


Not: Aşağıda verecegimiz tüm rakamlar Kasım 2022 yılına aittir.


4 Kasım : Münih - Las Vegas uçuşu

5-7 Kasım : Arizona ( Grand Canyon, Antilop Kanyonu)

8-9 Kasım : San Francisco

10-13 Kasım : Los Angeles

13-14 Kasım : Las Vegas

15 Kasım : Las Vegas Münih uçuşu


İlk olarak vize süreci ve Amerika seyahati öncesindeki hazırlıklarımızdan bahsetmek istiyoruz. Rotamızın detaylarını ayrıca diğer yazılarımızda anlatacağız.


Almanya'da Amerika vize işlemlerini halledebileceğiniz Frankfurt, Münih ve Berlin olmak üzere 3 konsolosluk var. Diğer şehirlerdeki konsolosluklar vize hizmeti vermiyorlar. Seyahat planınızı bilet, otel rezervasyonu vs. somutlaştırmadan önce; vize görüşmesi için randevuyu en erken alabileceğiniz tarihlere buradan bakabilirsiniz. Randevu sonrasında pasaportu teslim alabilmeniz için ekstra 5-10 gün daha gerekiyor. Biz korona zamanında randevu almak istediğimiz için, şu an bir ayda alınabilen randevuyu 6 ay sonrasında alabilmiştik :( Hatta bu nedenle Eylül ayında planladığımız seyahatimizi Kasım ayıns erteledik. Bu arada randevumumuzu bize en yakın olan Münih konsolosluğundan değil, en kısa zamanda rezervasyon yaptırabildiğimiz Frankfurt konsolosluğundan aldık.


Almanya'da Amerika vizesi başvurusu yaparken aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz :


1) Buradaki site üzerinden DS-160 formunun doldurulması. Formun hatasız doldurulması gerekiyor. Aksi taktirde vize başvuru ücretiniz yanabilir.

2) Kişi başı 160$ vize ücretinin ödenmesi. Vize ücretini öderken DS-160 formundaki referans numarasını girmeniz gerekiyor.

3)Tekrar sisteme girilerek istediğiniz konsolosluktan randevu alınması. Randevu almak için vize ücretinin ödenmiş olması gerekiyor. Bu nedenle başvuruyu seyahat planınızdan epey öncesinde yapmakta fayda var.

4)Randevu alabilmek için pasaport numarası, vize ücetini ödediğinize dair CGI referans numarası ve DS-160 formundaki 10 haneli barkod numarası gerekiyor.

5)Randevu saatinde konsolosluğa gidilmesi.

6) Randevu sırasında vizenizin çıkıp çıkmadığı size söyleniyor.

7) Pasaportlatın teslim alınması veya UPS ile gönderilmesi. UPS ile gönderim ücreti 2022 yılında kişi başı 25 Eur civarıydı.


Amerika Seyahati Öncesi Hazırlık Sürecimiz

Amerika seyahatimiz yaklaşık 2 hafta süreceğinden dolayı öncesinde tüm planlamalarımızı detaylı bir şekilde yaptık. Konaklama fiyatları genel anlamda pahalıydı. Tüm alternatiflere baktık ve rezervasyonlarımızı hem Airbnb hem booking.com hem de hotels.com üzerinden bulduğumuz otellerde yaptık.


Aracımızı Las Vegas'ta Fox Rent a Car firmasından kiraladık. 11 günlük kira için bebek koltuğu, sigorta dahil 650 dolar ödedik. Bebek koltuğu günlük 11 dolardı. Açıkçası bebek koltuğunu kiraladığımız için pişman olduk çünkü hem eskiydi hem de 100 dolar civarında Walmart'tan yeni bir koltuk alabileceğimizi keşfettik. Ama biraz geç oldu tabii. Tekrar gidersek bebek koltuğunu muhtelemen Walmart'tan alırız :) Bu arada Amerika'da nereye toplam ne kadar harcadık yazımızı buradan okuyabilirsiniz.


Amerika'da otoyolların bazıları paralı. Gişelerden geçtikçe plakanıza geçiş ücreti işleniyor. Araba kiralama şirketi kartımızdan geçiş ücretlerini sonradan tahsil etti.


Amerika'da otopark konusuna gelecek olursak, her şeyin dijitalleşmeye evrildiği bu ülkede park konusu da dijitalleşmiş durumda. Gittiğimiz yerlerdeki otoparkların çoğunda yalnızca uygulama üzerinden ödeme yapabiliyordunuz. İkinci bir opsiyon olarakta park yerimizi önceden internet üzerinden rezerve edip, ödeme yaptığımız durumlar oldu. Karekod ile rahatça otoparka giriş çıkış yaptık. Los Angeles gibi otopark konusunda oldukça pahalı şehirlerde şehir merkezinden bir miktar uzak otoparklarda uygun fiyatlar bulunabiliyor.


Gitmeden önce hızlıca halletmeniz gereken diğer konu ise konser, tiyatro, sergi, tur rezervasyonlarınızı tamamlamak. Biz mesela Antilop Kanyonu gezisi için Kasım ayında gitmemize rağmen 2 ay öncesinden rezervasyon yaptırdık. Yaz ayları daha popüler ve 4-5 ay öncesinden rezervasyon yaptırmakta fayda var. Aynı şekilde NBA maçına biletimizi de yaklaşık 2 ay öncesinden almıştık.


Almanya'da kredi karti pek yaygın olmadığı için; kredi kartı kullanmıyoruz. Bu arada Almanya'da Bayern'de banka kartı bile nakit para kadar popüler değil :) Amerika'da özellikle araç kiralama firmasında kredi karti gerekli. Bazı firmalar banka kartı ile ödeme kabul etmiyorlar. Bu nedenle gitmeden bir de kredi kartı aldık.


Almanya'da döviz bulmak pek kolay degil. Belki büyük şehirlerde durum başkadır fakat bizim yaşadığımız şehirde en az 1-2 hafta öncesinden bankaya dolar siparişi vermek gerekiyor. Amerika'da kart çok yaygin tabii ki ama ilk gittiğinizde yanınızda dolar olmasını isterseniz, dediğim gibi bankanıza sipariş vermeniz gerekiyor. Bir de sadece kendi bankanızdan döviz alabiliyorsunuz. Hesabımızın olmadığı bankalar döviz vermek istemediler.


Amerikan tipi priz adaptörü almayı da unutmayın bu arada.


Ali ile ilk defa bu kadar uzun süreli tatile çıkarken aslında çok fazla özel bir hazırlık yapmadık. Almanya'dan 2 hafta yetecek kadar bebek atıştırmalıkları aldık sadece. Amerika genel anlamda Almanya'da ki fiyatlara kiyasla 2-3 kat pahalı. Bebek bakım ürünleri, bebek bezleri için de geçerli bu. Bu nedenle yeriniz varsa yanınıza bebek bezi ve bebek bakım ürünleri de alabilirsiniz.


Son olarak Amerika'da güvenlik konusuna değinmek istiyorum. Özellikle Los Angeles'ta Amerika'nın diğer yüzünü gündüz gözüyle gördük diyebilirim. Konum farketmeksizin neredeyse her gittiğimiz yerde bir evsiz topluluğu gördük. Bazı durumlarda bu durum beni biraz ürkütmedi değil. İnsanlar tesirgün olmakta haklı ki, Los Angeles'taki her bir kuyumcunun önünde özel güvenlik bekliyordu.

Biz değerli eşyalarımızı bel çantamızda taşıdık. Bu çanta gezimiz boyunca Bünyamin'in üniforması oldu diyebilirim. :)



Amerika'da Avrupa'ya Kıyasla Farklılıklar


Amerika'da KDV oranı olmamakla beraber her eyalat, eyalet vergisi altında kendi vergi oranlarını koyuyor. Bu nedenle alacağınız herhangi bir şeyi başka bir eyalette daha uyguna alabilirsiniz.


Bizim gittiğimiz eyaletlerdeki vergi oranlari şu şekildeydi:

Arizona: 8,37%

California: 8,82%

Nevada: 8,23%


İlgimizi çeken bir başka nokta da benzin fiyatları oldu. Benzin fiyatları bir benzinlikten diğerine Türkiye'de çok fark etmiyor. Almanya'da belki max litre başına 10 cent fark ediyor. Fakat Amerika'da birbirine 500m mesafedeki iki benzinlikte bile aynı benzin için %40-%50 arasında farklar var. Fiyatları aşağı yukarı öğrendikten sonra önünüze gelen benzinlikten almak yerine fiyatlara bakmakta fayda var.


Trafikte eğer çok fazla kamyon bulunan bir güzergahtaysanız, örneğin San Francisco - Los Angeles arasi, dikkatli olmanızda fayda var. Amerikali kamyon şöförleri gerçekten kural tanımazlar. Hız sınırında gitseniz bile sürekli sizi sollayan kamyonlar görebilirsiniz. :) Bir de o klasik Amerikan tipi kamyonlar ile transformers edasında gerçekten korkutucu olabiliyorlar.


Amerika'da Trafik


Amerika'da trafik ışıklarının yeri beni ilk etapta oldukça şaşırtmıştı. Trafik ışıkları durmamız gereken yerin karşısındaydı. Türkiye ve Avrupa'da alışık olduğumuz gibi durduğumuz yerin hemen yanında değildi. Ama dert etmeyin hızlıca alışıyorsunuz.


Kırmızı boyalı kaldırımlara dikkat etmelisiniz. Buralarda park etmek kesinlikle yasak. Gri boyalı kaldırımlara ise aksi bir trafik işareti yoksa ücretsiz park edebilirsiniz.


Yol kenarlarında park etme kuralları ile ilgili tabelalar oluyor. Tabelalara bakarak ücretsiz zaman aralıklarını veya park ücretlerini öğrenebilirsiniz.



Amerika'da Ucuza Alışveriş


Seyahatimizden aylar öncesinde Amerika'dan ucuza şunu bunu alalım diye hayaller kurmaya başlamıştım. Hayallerim suya düştü desem abartıyor olmam. Ne marketler, ne fast-food zincirleri ne de perakende sektöründe Almanya'ya kıyasla beklediğimiz fiyatları bulamadık. Bazı Amerikan markaları, Almanya'ya göre 3-5 dolar daha ucuza geliyordu. O da bavulumuzu doldurup ekstra bavul hakkı almaya değmiyordu.


Hiçbir şey almadık değil tabi ama, kendimizi kaybedecek bir tüketim çılgınlığı yaşamadan evimize dönmeyi başardık.


Bizim ziyaret ettiğimiz Outlet'leri aşağıda şöyle bırakıyorum:

Los Angeles: Citadel Outles


Amerika seyahatimiz ile ilgili aklımıza gelen noktaları bu yazıyla toparlamaya çalıştık. Amerika gezimiz ile ilgili diğer yazılarımıza asağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.






Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page