top of page

Amerika Seyahatimizde Ne Kadar Harcadık?

Hem süre, hem bütçe planlaması olarak Amerika tatili planlamak, Avrupa'da birkaç günlük bir seyahat planlamak kadar kolay olamıyor maalesef. Öncesinde ciddi bir hazırlık aşaması var. Aynı zamanda dünyanın bir ucuna giderken insan kendini daha güvende hissetmek adına tutarlı bir bütçe tahmini yapmak istiyor. Giriş bölümünü çok uzatmadan, sadede gelmek istiyorum.

Grand Canyon

2022 Kasım ayında 12 günlük Amerika seyahatimiz için tüm harcamalarımız aşağıdaki gibiydi:


Vize Ücreti: Kişi başı 160$ vize ücreti ödedik. Vize teslimati icinde yaklasik 25$ kurye parası ödedik.


Toplam: 555$


Uçak Bileti: Araştırmalarıöıza göre Batı Amerika turu için en uygun uçuşlar Las Vegas varışlıydı. Biz 2 kişi, 1 (2 yaş altı çocuk) için Münih-Las Vegas biletlerini 1100 euro'ya aldık. 1,5 yaşındaki oğlumuz Ali ile seyahat edeceğimiz için aktarmasız veya tek aktarmalı ve aktarma süresince maksimum 4 saat bekleyeceğimiz seçenekler üzerinde yoğunlaştık. Uzun bekleme süreli ve çoklu aktarmalı uçuşları dönemine bağlı olarak daha uygun fiyatlara bulabilirsiniz.


Konaklama: Bu konu benim için Amerika genelinde tam bir hayal kırıklığı oldu. İşletmeler gerçekten bakımsız ve donanımlarına göre (Avrupa'ya kıyasla) oldukça pahalı. Temizlik konusunda da bence gerideler. Amerikan filmlerinde sıkça gördüğümüz odaların kapıları dışarıya açılan moteller, konaklama arayışımızda sıkça karşımıza çıktı. Bu moteller gerçekten Amerikan kültürünün bir yansıması. Biz de birkaç kez bu konseptte konaklamayı tecrübe etme fırsatı yakaladık. :)


Las Vegas (1 gece, otel konaklaması): 120$

Grand Canyon (1 gece, otel konaklaması/kahvaltı dahil): 90$

Antelope Canyon (1 gece, otel konaklaması/kahvaltı dahil): 95$

Barstow (1 gece, otel konaklaması): 75$

San Francisco (2 gece, otel konaklaması): 180$

Los Angeles (4 gece, airbnb): 400$

Las Vegas (2 gece, otel konaklaması): 200$


Toplam: 1160$

Antelope Canyon
Antelope Canyon

Araba Kiralama: Özellikle Batı Amerika turu yapmayı planlıyorsanız, araba kiralama dışında bir seçeneğiniz yok gibi duruyor. Eyaletler arası ve hatta şehirler arası mesafeler birbirinden o kadar uzak ki, anlatıldığı gibi bazen saatlerce sonsuz bir vadi veya çöl manzarası size eşlik ediyor.


Özellikle Arizona ve Los Angeles için araba şart. Las Vegas ve San Francisco için araba olsa iyi olur diyebiliriz. Biz araç kiralama için sigorta dahil 550$ ödedik. Bebek koltuğu için toplam 100$ ödedik. Kiraladığımız araba Toyota Camry idi. Paralı otoyollar için de sonradan 50$ ödedik.


Toplam: 700$


Benzin: Amerika'da benzin galon ile satılıyor. Biz 12 günde 3000 km yol yaptıkça. 3000 km icin yaklaşık 400$ benzin parası ödedik. Benzin fiyatları önceki yazımızda bahsettiğimiz gibi oldukça değişken. Özellikle Los Angeles çoğu konuda olduğu gibi benzin konusunda da daha pahalıydı.


Yeme İçme: Seyahatimiz süresince günlük üç kişi için 70$ harcadık. Yeme içme konusu ve bütçesi kişiden kişiye oldukça değişkenlik gösterecektir. Ama şunu söylemeliyiz ki herhangi bir fast-food zincirinde 3-5$ ödeyip karnımı doyururum efsanesi geride kalmış. Bende bu hayalle Amerika'ya adım atmıştım. Ama bu fiyatları yalnızca In-N-Out Burger'da görebildim.


Toplam: 840$

Amerika'da markete girip 1$ ödeyip birşey alma devri bence çokça geride kalmış. Almanya'ya kıyasla Amerikan markalı ürünler bile neredeyse daha pahalıydı. Aynı şekilde bebek bakım ürünleri de aynı markaları kıyasladığımızda neredeyse 2 katı pahalıydı. Biz genelde Walmart ve Target'tan alışveriş yaptık.



Antelope Canyon

Biletler: Bence Amerika Avrupa'ya göre kültürel ve doğal aktivitelere ulaşılabilirlik konusunda daha turist dostu bir ülke. Müze biletleri, tabiat parkı, tema parkı giriş bilet fiyatları daha ulaşılabilir.


Grand Canyon (araba ile giriş / günlük): 30$, içeride ekstra olarak otopark ücreti ödemiyorsunuz. Seyir noktaları arasında kullanılan otobüsler için ekstra bir ödeme yapılmıyor.


Antelope Canyon (1,5 saatlik rehberli tur): 2 kişi için yaklaşık 140$ ödedik. Arizona'ya kadar gelmişken mutlaka bu tura katışmanızı tavsiye ederiz. Burası bizi gezi boyunca en çok etkileyen yerlerden biri oldu.Tur biletleri aylar önceden tükeniyormuş bilginiz olsun. Biz seyahat planımızı oluşturduğumuz gibi buradan rezervasyon yaptırmıştık.


Horseshoe Bend (araba ile giriş / günlük): 10$, Antelop Canyon'u rotanıza eklediyseniz mutlaka burada gün dogumunu izlemelisiniz. İkisi arasında yarım saat kadar bir mesafe var.


NBA Maçı Lakers-Kings: 2 kişi güzel bir mevkiden maçı izlemek icin yaklasik 700$'ı gözden çıkardık. Değdi mi değdi. Bu tarz şeylere hayatta sayılı kez yapılabilecek tecrübe gözüyle bakıyoruz. Kişi başı 100$ civarı da biletler var fakat çok yukarıdan izlemek zorunda kalıyorsunuz.


Toplam: 880$


Alışveriş: Alışveriş konusunu Amerika seyahatine hazırlık yazımızda detaylıca anlatmıştık. Hayalini kurduğum gibi bir ucuzluk bulamasam da Amerika'lara kadar gidip elimiz boş dönmedik tabii ki. Uzun zamandır ertelediğim telefon değiştirme planımı burada gerçekleştirdim. Iphone 14 Pro Max 1TB için 1680$ ödedik. Bu arada Amerika'da da olsanız her Apple Store'da her istediğinizi iphone'u stokta bulamıyorsunuz. Mesela biz seyahatimizin 10. gününde şans eseri istediğim telefonu bulabildik.


Bünyamin'e de akıllı saat aldık. Yaklasik 480$ ödedik. Ayrıca outletlerden yaptığımız alışveriş için yaklaşık 600$ harcamışız.


Toplam: 2760$



Sanırım biz küresel ölçekte enflasyonun Amerika'yı etkilediği dönemden sonra Amerika'ya gitmişiz.3-4 yıl önce Amerika ile ilgili yazılan bu tarz içeriklerde rakamlar cok daha düşüktü. Bünyamin de 12 yıl önce durumun cok başka olduğunu söylüyor.Bir de Almanya çok daha ucuz bir ğlke olduğu için Amerika bize pahalı geldi


Ne olursa olsun bu Amerika seyahati ailemiz için ilklerle dolu harika bir deneyimdi. Yenileri için bizi yüreklendirdi. Bir sonraki rotamız inşallah New York. :) Hem de bu defa 4 kişilik!


Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page