top of page

Almanya Ulusal Vizesi (D tipi) Nasıl Alınır? Deneyimledik, Anlattık


Almanya Ulusal Vuzesi D tipi Nasil alinir

Almanya'ya tasınma serüvenimizde, deneyimledigimiz Almanya Ulusal Vize (D tipi) basvuru sürecimizi sizinle paylasmak istedik. Malum Nitelikli İs Gücü Göçü Yasası ile birlikte yakın zamanda buralara gelenler cok olacaktır diye düsünüyoruz, belki gelenlere bu konuda katkımız olur.


Hemen yakın gecmiste bu sürecten gecen bir cift olarak kendi tecrübelerimizi ve bizce önemli olan konuları anlatmaya baslıyoruz, iyi okumalar.


Almanya Ulusal Vizesi Nedir?


Almanya’da kesintisiz olarak 90 günden fazla konaklaması gereken kisilere ikamet için verilen vize tipidir. Almanya Ulusal Vizesi cogu kaynakta D tipi olarakta geciyor.

Almanya Ulusal Vizesi (D tipi) Nasıl Alınır?

Kimler Almanya Ulusal Vizesine Basvurabilir?


Almanya Ulusal Vizesine cogunlukla calısma, aile birlesimi ve egitim amacları ile basvurulsa da vizenin hitap ettigi kitle oldukca genis. Asagıdaki amaclar icin Almanya Ulusal vizesine basvuru yapılabiliyor.

  • Calısma: Bu maddeye serbest calısanlar ve Nitelikli İs Gücü Göçü Yasası ile basvurular da dahildir. 01.03.2020 tarihinden itibaren Nitelikli Is Gücü Yasası yürürlüge giriyor.

  • Aile Birlesimi: Almanya’da yasayan esin yanına gidebilmek için

  • Bilim ve akademik arastırma

  • Üniversite ögrenimi

  • Dil kursu

  • Mesleki egitim

  • Staj / Hospitasyon, Sosyal gönüllü hizmet

  • Ikamet izin süresinin dolması veya belgenin kaybedilmesi halinde tekrar ülkeye giris

  • Eski Alman vatandasları


Almanya Ulusal Vizesi Ne Kadar Süre icin Verilir?


Ulusal Vize (D tipi) basvuru amacına göre degiskenlik göstermekle birlikte 90 günden 1 yıla kadar veriliyor. Ben aile birlesimi amacı ile basvurdugumda 90 gün verdiler. Bünyamin calısma amaclı basvuru yapmıstı, ona da 90 gün verdiler.


Buradaki önemli konu vizeyi alınca oturma izni islemini tamamlamıs olmuyorsunuz. Vizenizde verilen süre icerisinde ikamet edeceginiz sehrin belediyesine, yani meshur Rathaus'a gidip sehre kaydınızı yaptırmanız gerekiyor. Bize 90 günlük vize cıktıgı icin 90 gün icinde sehre kaydımızı yaptırmamız gerekiyordu.


Tavsiyemiz son birkac haftaya kayıt islemlerini bırakmamanız olacak. Burası Almanya ve her türlü is cok yavas ilerliyor. Örnegin belediyeye gidip birsey sormak isteseniz bile, karsınızdaki görevli bes dakika da cevap verip isi bitirmek yerine, o bes dakikayı size minumum bir hafta sonraya randevu yazmakla geciriyor ve bir hafta sonra randevuya gittiginizde isiniz bes dakika da cözülüyor. Biz buranın bu yönünü hic sevmiyoruz.😒


Zaten sehre kayıt olmadan ne dil kursuna yazılabiliyorsunuz nede sehrin fırsatlarından yararlanabiliyorsunuz.





Almanya Ulusal Vizesine Nasıl ve Nereden Basvurulur?


Almanya Ulusal Vizesine basvurmak icin, Ankara’daki Büyükelçilik ve İstanbul ve İzmir’deki Baskonsolosluklara randevu ile gitmeniz gerekiyor. Randevularınızı iDATA üzerinden almak zorundasınız. Almanya Ulusal Vize (D tipi) randevunuzu buradan alabilirsiniz.


Ulusal Vize ücretinizi müracaat esnasında Konsoloslukta veya Elçilikte euro cinsinden nakit (yetiskin 75 euro, 18 yas altı 37,5 euro) ödemeniz gerekirken, Ulusal vize randevunuzu olusturmak icin de kisi bası 51 Türk Lirası ödeme yapmanız gerekiyor. Ödemeyi cagrı merkezi ile görüsmeniz sırasında kredi kartınızla veya, randevu almadan en az bir gün önce iDATA'nın sitesinde paylasılan hesaba yapabilirsiniz.

Almanya Ulusal Vizesi (D tipi) Nasıl Alınır?  blog49de seyahat gezi

Almanya Ulusal Vize Basvurusunda Gerekli Evraklar Nelerdir?


Vize basvurunuzu olusturduktan hemen sonra iDATA, Ulusal Vize (D tipi) basvuru tipinize göre basvuru icin gerekli evrakları ve güncel basvuru formunu size mail olarak iletiyor.

iDATA'nın basvuru tipinize göre, izlemeniz gereken sürecleri ve toplamanız gereken belgeleri anlattıgı sayfaya buradan ulasabilirsiniz.


Kabul ediyoruz, basvuru icin gerekli bir dünya evrak listesi bizim de gözümüzü korkutmustu, ama sonunda cok istedigimiz seylere kavusabilecegimiz motivasyonuyla bu is bizi yormadı. Yalnızca zafere giden yolda karsımıza cıkan minik bir yokustu. 😊 Siz de kendinizi böyle motive ederseniz kucak dolusu evraklarınız ile aranızda pozitif bir bag kuralabilirsiniz belki.


Unutmadan söyleyelim, basvuruda sunacagınız tüm evrakların en gec 3 ay önce alınmıs olması gerekiyor. Basvuru tarihinizden itibaren hesaplanarak, 3 aydan daha önce alınmıs belgeler basvuru esnasında gecersiz kabul ediliyor.


Aile Birlesimi icin bizden istenen evrakları asagıda sıralıyoruz:


Istenilen belgelerin basındaki acıklamada tüm belgelerin asıllarını ve ikiser adet fotokopilerini basvuruya getirmemiz gerektigi yazıyordu.


Basvuru Formu (2 adet asıl): Almanca dilinde eksiksiz doldurulmus ve basvuru sahibi tarafından imzalanmıs olmalı. Basvurunuzun kapagı bu form olacagı icin düzgün olmasına dikkat etmelisiniz. 😉


Ek Belge: İkamet Yasası’nın 54. Maddesi 2.fıkrası, 8.bendi gereğince başvuru sahibi tarafından imzalanmıs ek belge. Bu belgeyi de iDATA size mail atıyor.


Pasaport: Basvurunuz esnasında pasaportunuzu sunmanız gerekiyor. Ama Ulusal vize islem süreci birkac ay sürebilecegi icin, pasaportunuzu geri alıp, planladıgınız seyahatleri tamamladıktan sonra basvuru numaranızı belirten bir dilekce ile basvuru yaptıgınız birime geri bırakabiliyorsunuz. (Pasaportu, yazmıs oldugunuz dilekce ile kapıdan bırakmanız yeterli olacaktır.) Yine aynı sekilde dilekce ile pasaportunuzu basvuru sürecinizin herhangi bir döneminde basvuru yaptıgınız birimden rahatca alabilirsiniz.


2 adet vesikalık fotograf: Fotograf icin söyle bir acıklama var; Gerekli vesikalık resimler ise biyometrik özelliklere uygun resimler olmalı, yani resimler 6 aydan eski olmamalı ve 35 x 45 milimetre ebatında olmalı. Basvuruda bulunan kisinin basörtüsüz ve gözlerini kapatacak herhangi bir sey olmadan tam karsısından resmi çekilmelidir. Dini gerekçelerle istisnalar yapılabilir, ancak bu durumda bile gözlerin önü kapatılmamalı.


Uluslararası Evlenme Kayıt Örnegi (Formül B): Almanya'ya yapacagınız Ulusal Vize (D tipi) aile birlesimi basvurularında evlilik cüzdanınızı paylasmanız yeterli olmuyor. Il/ilce Nüfus Müdürlükleri'nden Formül B evlenme kayıt örnegini kolayca ücretsiz bir sekilde alabiliyorsunuz.


Eslerin daha önce evlilikleri var ise: en son evliligin bitisine dair resmi belgeler. Belirtilen belgelerin Almanca tercümeleri ve duruma göre ölüm kayıt örnekleri de istenebiliyor.



Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt örnegi


Almanya’da yasayan ese ait ikamet belgesi

Almanya’da yasayan es Alman vatandası ise: Pasaportun veya kimlik belgesinin fotokopisi

Es dogustan Alman Vatandası ise: Esin Alman Dogum Belgesi

Almanya’da yasayan es yabancı uyruklu ise: Esin Pasaportunun ve oturma izninin fotokopisi


Basvuru sahibinin basit düzeyde Almanca bilgisine sahip olunduguna dair belge: Burada basit düzeyden kastettikleri A1 seviyesi oluyor.

Almanca A1 seviyesinde oldugunuz, yetkili bir kurum tarafından belgelenmis olması gerekiyor. Belgenin orjinali ile basvuru yapılması gerekiyor.


Tükiye’de, Goethe Enstitüsü „Start Deutsch 1“ile Avusturya Dil Diploması (ÖSD) „Grundstufe Deutsch 1“ yetkili kurum ve sınav olarak kabul edilmektedir.





Asagıdaki istisnai durumlarda A1-Sertifikası ibraz zorunlulugu bulunmamaktadır:


  • Almanca dil bilgisine sahip oldugunuz belirgin ise (akıcı bir sekilde Almanca konusuyor olmak

  • Almanya’da yasayan esinizin ve aynı zamanda resit olmayan Alman vatandası çocugunuzun yanına gideceginiz durumlarda

  • Almanya’da yasayan esiniz „AB Mavi Kart“ sahibi ise

  • Esiniz İkamet Yasası’nın ilgili maddeleri uyarınca yüksek vasıflı eleman, bilim insanı veya mütesebbis olararak Almanya’da bulunuyorsa

  • Bedensel, zihinsel veya ruhsal bir hastalıktan/engelden dolayı basit düzeyde Almanca dil egitimi alamayacak durumdaysanız

sertifika ibraz zorunlulugunuz ortadan kalkıyor.


Iste bu kadar diyip bu bölümü kapatalım mı? Haa birde unutmadan basvuru sırasında evraklarınızı teslim aldıktan sonra size basvuru numaranızı veriyorlar. Bu numarayı sakın unutmayın, herseyi o numara ile takip edeceksiniz.


Prosedür, Hazırlık, Basvuru Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nedir?


Basvuru sürecinizi dogrudan ve dolaylı yollardan etkileyecek birkac seyden bahsetmek istiyoruz.


  • Talep edilen evrak listesini eksiksiz, dogru ve düzenli sekilde sunmak, evrakları talep edilen sıraya göre dizmenizi ayrıca tavsiye ederiz.

  • Randevu saatinizden 15 dk önce basvuru merkezinde olabilirsiniz.

  • Basvuru amacınızdan ve sürecten haberdar oldugunuzu, görüsme yaptıgınız kisiye hissettirin.

  • Kendinizden emin olup, basvurunuz ile ilgili sorulabilecek soruları rahat ve samimi yanıtlar ile yanıtlayın.

Almanya Ulusal Vizesi (D tipi) Nasıl Alınır? blog49.de blog49 seyahat gezi

Almanya Basvuru Formuna Nereden Ulasırım?


Ulusal Vize (Dtipi) basvuru formunu eksiksiz ve anlasılır doldurmanızın cok önemli oldugunu tekrar hatırlatıp örnek basvuru formunu buraya bırakıyoruz. Resmi basvurunuzda iDATA tarafından size gönderilen basvuru formunu doldurarak gitmeniz gerekiyor.


Almanya Ulusal Vize Randevusu Nasıl Geciyor, Neler Soruyorlar?


Biz basvurumuzu Istanbul'da ki Baskonsolosluk'ta yaptık. Konsolosluga girerken üzerinizi güvenlik görevlileri arıyor, üzerine birde köpekler cantalarınızı kokluyor. Köpekler falan insan ister istemez geriliyor. 😊 Ardından sırayla size basvuru merkezi bisanına alıyorlar. Bina girisindeki güvenlikler telefonlarınızı kapatmanızı ve emanet kutularına bırakmanızı rica ediyor. Tabii diger elektronik aletlerinizide. Ardından basvuru yapacagınız alana giriyorsunuz.


Giriste soldaki bankoda, görevli belgelerinizi tek tek kontrol edip, fazlalıkları ayıklıyor. Ardından sıra numaranızı alıyorsunuz. Pasaportunuzu kargo ile almak istiyorsanız o bölümüde sıra numaranızı aldıgınız bankodan hallediyorsunuz ve beklemeye baslıyorsunuz.


Bastan söyleyelim, ortada öyle gözünüzü korkutacak bir durum yok. Sansıma mı bilmem, benim görüsme yaptıgım gise görevlisi inanılmaz sakin ve anlayıslı bir kadındı. Merabalastıktan sonra ne icin basvuru yaptıgımı sorup evraklarımı kontrol etmeye basladı. Basvurumda bir adet eksik evrak oldugunu söyleyip, bana verdigi mail adresine eksik evragı göndermemi rica etti. Almanca bir soru veya neden gidiyorsun, Almanya'da ne yapmayı düsünüyorsun gibi bir soru da sormadı.


Ama yandaki giselere kulak misafiri oldugum kadarıyla, sol yanımdaki gise görevlisi, basvuruda bulunan orta yaslı bir kadına esinin dogum tarihini, esinin calıstıgı firmayı ve oturdugu sehri soruyordu. Sag tarafımdaki gisede ise genc bir cocuk vardı, anladıgım kadarıyla egitim amacı ile basvuru yapıyordu. O cocuga da Almanca telefon numarasını ve dogum tarihini söylemesini rica ettiler.


Ne icin orda oldugunuzu biliyorsanız ve tüm evraklarınız tamamsa iciniz rahat olsun, görüsme bölümü isin en rahat kısmı. Siz üzerine düsen görevi yerine getirip tüm evrakları toplamıssınız, simdi onlar düsünsün. 😜


Almanya Ulusal Vize Basvurusu Ne Zaman Sonuclanır?


Ulusal Vize basvuru cesidinize göre basvuru sürecinin tamamlanma süreside degiskenlik gösteriyor. Bünyamin'den ve cevremizdeki arkadaslarından deneyimledigimize göre calısma vizesi 2-4 hafta arasında sonuclanıyor. Benim aile birlesimi basvurum ise 2 ayda sonuclandı.


Tüm resmi duyurularda istisnai durumlar haric vize basvuru sürecinin en gec 3 ayda olumlu veya olumsuz olarak sonuclandıgı yazıyor.

blog49de Almanya Ulusal Vizesi (D tipi) Nasıl Alınır?

Basvurudan Sonra Pasaportumu Nasıl Geri Alırım?


Pasaportunuzu kendiniz basvuru yapıgınız merkezden iade alabilirsiniz. Eger kendiniz alamiyorsanız alım için bir vekaletname ile birlikte vekil gönderebilirsiniz. Vekaletname örnegine buradan ulasabilirsiniz.


Ikinci secenek olarak ise kargo ile adresinize gönderilmesini talep edebilirsiniz.

Vize basvurunuzu Ankara veya Istanbul´dan yapacaksanız, pasaportunuzu 20 Türk Lirası ücret ödeyerek UPS ile adresinize göndertebilirsiniz. Izmir´den basvuru yaptıgınızda pasaportunuzu Yurt Ici Kargo ile göndertme imkanınız bulunuyormus.


Almanya Ulusal Vizesini Aldım, Sonra Ne Yapmalıyım?


Almanya Ulusal Vizesini alıp Almanya’ya giris yaptıktan sonra, size verilen Ulusal Vize süreniz icinde Almanya'da yasayacagınız sehre kaydınızı yaptırıp oturum izni kartınızı cıkartmanız gerekiyor.


Vize Basvurum Reddedildi, Ne Yapmalıyım?


Böyle bir durum olmamasını umuyoruz, ama olursa da moralinizi bozmadan basvurunuzun neden reddedildigini anlamaya calısıp, eksiklikleri veya pürüzleri giderip basvuru sürecinizi yeniden baslatabilirsiniz.


Hayatınızda alacagınız yeni kararlarınızda önünüzün acık olması dilegiyle,


Instagram'da da bizi takip etmek ister misiniz? blog49de


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentare


bottom of page