Yaklaşık bir yıldır süren ev arama serüvenimizin neticesinde, yeni evimizden bildiriyorum 'Almanya'da ev bulmak Türkiye'ye göre oldukça zorlu bir süreç ama tünelin ucundaki ışık var merak etmeyin.'😊
Bir yıldır ev arıyoruz derken abartmıyordum, kiralayacağınız evden beklentilerinize ve mevcut durumunuza göre bu süre daha da kısalabilir. Bizim halihazırda kalacak eşyalı bir evimiz olduğu icin ve minumum maddi zararla bu süreci atlatmak istediğimiz için biraz daha seçici davranmış olabiliriz.
Kiralık ev arama sürecinde edindiğimiz tecrübeleri aşağıdaki baslıklarda anlatmaya çalıştık. Sevgili okuyucu Almanya'da ev arıyorsan şimdiden kolaylıklar diliyoruz. 👍
Almanya'da kiralık ev çeşitleri
Almanya'da kiralık ev için seçenekleriniz:
Eşyalı Daire: Almanya'da kalıcı düzen kurup kurmama konusunda tereddütleriniz varsa ve bir süre denemek istiyorsanız, bir iki yil gibi görece kısa vadeli bir plan ile Almanya'ya geldiyseniz bu seçeneği tercih edebilirsiniz.
Boş daire: Evi mutfaksız olarak kiraladıysanız öncelikle mutfak almanız gerekiyor. Eşyaları ise Almanya'dan alabileceğiniz gibi, Türkiye`den de getirtebilirsiniz. Bunun icin Almanya`ya eğer bir şirket ile anlaşarak geliyorsanız, sözleşmenizi imzalamadan nakliye masraflarını da eğer mümkünse sözleşmeye dahil ettirmenizi tavsiye ederiz :)
Biz mobilyalarımızı Almanya'dan almayı tercih ettik. Mobilya masrafı icin kendimizden örnek verecek olursak 60 m2 1+1 daire bir için 6-8 bin euro (2019) arasında diyebiliriz.
* Mobilya masrafları ile ilgili ufak bir düzenleme yapma ihtiyacı duyduk. 2022 yılı şartlarında bu tutarı 10-12 bin euro arasına cekebiliriz.
Paylaşımlı ev/oda: Çoğunlukla ülkeye yeni gelenlerin veya ögrencilerin tercih ettiği seçenek.
Airbnb de bir seçenek olabilir ama bizce uzun vadede pekte hesaplı olmuyor.
Almanya'da kiralık ev aramada kullanabileceğiniz siteler
Boş daire ve eşyalı daire icin biz aşağıdaki siteleri aktif olarak kullandık.
Paylaşımlı ev/oda için bu sitenin çok popüler olduğunu biliyoruz.
Bunun dısındq facebook üzerinden de yasadığınız şehir için arama yaparak özellikle paylaşımlı ev bulmanız mümkün.
Almanya'da ev kiralarken bilmeniz gereken detaylar
Öncelikle ev aradığınız platformdaki arama kriterlerini ihtiyaçlarınız doğrultusunda düzenleyip, kriterlerinize uygun ilan çıktıkça size bildirim gelmesi icin ayarlarınızı güncellemenizi öneririz. Çünkü yayınlanan ilanlara ilk başvuran belirli sayıda aday görüşmeye ve evi görmeye çağrılıyor. Bu başvurularda çağırılan kişi olmak istiyorsanız biraz hızlı davranmanız gerekebilir.
Eşyalı ev arıyorsanız mobiliert (mobilyali) seçeneğini aktif hale getirmelisiniz.
Türkiye'den alışık olduğumuz 1+1(bir oda, bir salon), 2+1 (iki oda, bir salon) arama kriteri burada değişkenlik gösteriyor. Almanlar salonu da odadan sayıyor. Mesala biz 1+1(bir oda, bir salon) daire icin 2 oda olarak arama yaptık.
Almanya'da ki evlerin çoğu tesisatı döşenmiş ama mutfak dolapsız ve tezgahsız olarak kiralanıyor. Her ne kadar bizim mantığımıza hiç uymasa da kiraladığınız evin mutfağını yaptırmanız gerekebiliyor. Tabii taşınırken de alıp götürebiliyor veya anlaşırsanız yeni kiracıya satabiliyorsunuz.
Siz de bizim gibi biz bu işlerin yabancısıyız mutfakta evde hazır olsun derseniz einbauküche (hazır mutfak) seçeneğini aktif hale getirmelisiniz. Hazır mutfak içerisinde ocak, fırın, bulaşık makinasi ve buzdolabı da ankastre set olarak dahil oluyor.
Tüm kriterlerinizi oluşturdunuz ve ilgilendiğiniz ilanlara bakmaya başladıysanız, yine Türkiye'den alışık olmadığımız terimler ile karşılaşacaksınız demektir. Almanya'nın genelinde kaltmiete(soğuk/yalın kira) ve warmmiete (ek giderlerin eklendiği kira) olmak üzere kira hesaplamasi yapılıyor.
Kaltmiete (soğuk kira) yalnızca ev kirası olarak düşünülebilir. Warmmiete (ek giderlerin eklendiği kira) ısınma, su, elektrik, bina bakım ve temizlik giderleri ve garaj ücretleri olarak kabul edilebilir. Bazı durumlarda elektrik warmmite'ye dahil olmuyor (bizim değil). Elektrik için de bir şirketle anlaşma yapmanız gerekiyor. Anlaşma yağtığınız şirketi her yıl değiştirirseniz, yeni şirketten alacağınız indirimler ile yıllık elektrik masrafınızı 25% civarında düşürmeniz mümkün oluyor. Interneti de ayrıca bağlatmanız gerekiyor. Interneti alacağınız firmayı seçerken, hausmeister(bina yöneticisinden) dairenin hangi internet sağlayacılar ile bağlantısı olduğunu sorgulamanızı öneririrz :)
! Bazen garaj kirası warmmiete'ye dahil edilmiyor ve arabanız olsa da olmasada garaj için ödeme yapmak zorunda kalıyorsunuz.
Buradaki evlerin yaşları 50-60 yıllık olduğu için mimari çözümleri günümüze kıyasla sizi pek memnun etmeyebilir ama yapılan tadilatlar ile gayet konforlu hale gelen daireler de gördük. Eski yapılara da şans verin deriz.
Türkiye'de ki gibi burada da taşınırken bir miktar depozito ödemeniz gerekiyor. Bu miktarda genelde iki veya üç kaltmiete (soğuk kira) oluyor. Evden çıkarken de depozitonuzu faizi ile birlikte geri alıyorsunuz.
Birçok daire de çamaşır makinası için yer ayrılmıyor ve tüm apartman sakinleri için genelde bodrum katta tesisatlı bir oda ortak çamaşır odası olarak kullanılıyor. Kendi çamaşır makinanızı buraya kuruyorsunuz.
Her dairenin ufakta olsa bir kileri/deposu oluyor ve küçücük evlerde oturduğumuzu düşünürsek bu kilerler hayat kurtarıcı olabiliyor.
Beğendiğiniz bir eve talip olmak için yalnızca 'Bu evi tutmak istiyoruz' demeniz yeterli olmuyor. Resmen iş basvurusu yapar gibi CV olusturup, birkaç finansal belge sunmanız gerekiyor. Biz de bu evimizi tutarken ev sahibimize kendimizi tanıtan bir yazı iletmiştik, tabii bloğumuz olduğunu da yazdık. 😎
Başvuruda ilettiğimiz belgeler:
Mieterselbstauskunft (Kiracı tanıtım yazısı)
Almanya'da bizim gibi yabancıysanız çalışan kişinin iş sözleşmesi
Son üç aya ait maaş bordroları
Pasaportunuzun ve oturum izninizin bir kopyası
Evi tuttunuz diyelim, sıra kira sözleşmesini yapmakta.
Eğer sözleşmeyi okuyacak derecede Almanca bilginiz yoksa bir destek almanızı öneririz, çünkü sözleşmenin içinde sizi ileride etkileyecek konular olabiliyor. Burada Türkiye'deki gibi ev sahibine ben ay sonunda evden çıkıyorum diyemiyorsunuz. Yasal olarak üç ay önceden ev sahibine taşınacağınızı bildirmeniz gerekiyor. Bu süreden önce taşınıyorsanız ve ev sahibiniz yeni kiracı bulamadıysa da bu kirayı yine de ödemek zorunda kalıyorsunuz. Aynı şekilde durduk yere de ev sahibi sizi ay sonunda evinizden çıkaramıyor.
Sözleşmenin içerisinde haftpflichtversicherung (sorumluluk sigortası) yaptırmanız ile ilgili bir kısımda olabilir. Bu sigorta eve gelebilecek herhangi bir hasara karsi yapılan sigorta olarak düşünülebilir. Sigorta ücretleri aylık 15-20 euro arasında oluyor. Almanya'da isçiliğin çok pahalı olduğunu düşünürsek bu sigortalardan faydalanmak çok daha mantıklı oluyor.
Kiralama şirketlerinin iletişim adreslerine detaylı arama kriterlerinizi listeleyerekte, onların sizin için uygun evleri göndermelerini de bekleyebilirsiniz. Ama bizce kimse sizin icin sizden daha iyi araştırıp, çalışmaz.
İyi haber emlakçı komisyonu yok. Almanya'da kiralayan konumundaysanız emlakçıya herhangi bir komisyon vermek zorunda değilsiniz . Emlakçı komisyonunu ev sahibinden alıyormuş.
Almanya'da yasam ile ilgili diğer Yazılarımıza da buradan ulaşabilirsiniz.
Yağmurlu ve soğuk bir Almanya Haziran'ından sevgiler,
instagram: blog49de
Merhaba. Bloğunuza ilk kez misafir olduk ve çok taktir ettik sizi. Deneyimlerinizi ve bilmemiz gereken önemli bilgileri bizlerle paylaştığınız için çok tesekkür ederiz ancak kafamıza takılan birşey oldu. Eşyalı ev için 6-8 bin euro yazmışsınız ama aylık mı yıllık mı olduğunu belirtmemişsiniz. Eğer aylıksa, yakın zamanda iş geregi Almanyaya gelmeyi düşünen bir aile olarak biraz yüksek geldi bize :) Herşey gönlünüzce olsun.