top of page

Almanya'da Hamilelik ve Doğum Hakkında

Almanya'da yepyeni bir hayata adapte olmaya çalışırken birden artık iki kişilik adaptasyon sürecine dahil oluverdiğimi öğrendim. Ailemizin minik üyesinin, Ali'nin varlığını öğrendiğimiz andan itibaren 5N1K soruları gibi sorular kafamızda dönmeye başladı. İlk hamilelik deneyimim olduğu için, hamilelik ile ilgili daha önce edinilmiş pekte bir bilgim yoktu. Günümüzün en kolay araştırma yöntemi olarak tabii ki, ilk iş Almanya'da Doğum başlıklarını Google'lamıştım. Aşağıda kısa kısa kendi tecrübelerimden derlediğim konulardan bahsetmek istiyorum.

1. Kadın Doğum Doktoru Bulma / Frauartz/in


Kadın doğum doktoru anne adayının ve bebeğin hem hamilelik sürecini takip ediyor hem de anneyi doğum sürecine hazırlıyor. Hamile olduğumu öğrendiğim ilk zamanlar Almanca bir cümle bile kuramıyordum. Bu nedenle öncelikle internetten Türk kadın doğum doktoru aramaya kalkıştık. Yaşadığımız şehir büyük olmadığı için müsait Türk doktor bulamayınca bu sefer internetteki yorumlar ve puanlar üzerinden hareket ederek evimize en yakın doktoru tercih etmeye karar verdik fakat telefon ile aradığımızda müsait yer olmadığını söylediler. Yapılan yorumların inandırıcılığı ve kliniğin evimize yürüyerek 2 dk mesafede olmasının hissettireceği rahatlık için bu doktora kafayı takmıştım bir kere. Ertesi sabah Bünyamin ile birlikte erkenden muayenehaneye gidip randevu talebinde bulunduk ve 3 hafta sonrası için randevu alabildik. Hamileliğimin 9. haftasında ilk doktor kontrolüne gitmiş oldum.

Hamile olduğunuzu öğrenir öğrenmez randevu almanızı tavsiye ederim. Nitekim Almanya'da işleri son dakikaya bırakmaya pek gelmiyor.

İlk 5 aylık süreçte tüm randevularımızda doktor ile İngilizce konuştuk. 5. aydan sonra ben Almancamı biraz ilerletince kendim Almanca konusmayı teklif ettim. Böylelikle hem benim için farklı bir deneyim oldu hem de Almanca pratik yapabilmiş oldum. İlk zamanlar kendimi ifade edemediğim için çekiniyor, doktora her şeyi soramıyordum ama sonrasında gayet rahat bir şekilde tüm kaygılarımızın son bulması için doktora sorularımı yöneltmeye başlamıştım. Bebeklerimizin gelişimi ile ilgili her şeyi sormak biz göçmen annelerin de hakkı değil mi? 😊





Buradaki doktorların Türkiye'deki doktorlar kadar ilgili ve alakalı olmalarını beklerseniz biraz hayal kırıklıgına uğrayabilirsiniz. Türkiye'deki gibi detaylı kontroller, her kontrolde 4-5 adet ultrason görüntüsü, renkli ultrasonlar vs. gibi ayrıcalıklara pek sık rastlanmıyor. Herseyi olması gerektigi kadar kontol edip detaya girmiyorlar.


Bulunduğunuz şehirdeki kadın doğum doktorlarını aşağıdaki sitelerden de aratabilirsiniz.


2. Mutterpass / Anne Hamilelik Takibi Defteri


Anne ve bebeğe ait tüm rutin kontroller, tahliller bu hamilelik takibi defterinin içinde bulunuyor. Bu defter kadın doğum doktoru tarafından düzenli olarak dolduruluyor. Defteri hamileliğiniz boyunca yanınızdan ayırmamanız gerekiyor. Allah korusun beklenmedik acil durumlarda ve yanınızda kimse olmadığında siz ve bebeğinizle ilgili tüm bilgilere bu defterden ulaşabilirler.


3.Hebamme / Ebe Bulmak


Almanya'daki hamilelik sürecinde en az kadın doğum doktoru kadar önemli bir diğer aktör de ebe oluyor. Ebe, annenin hamilelik sürecini ve bebeğin gelişim sürecini takip etmenin yanında, anneye doğuma hazırlık ve doğum sonrasında bebek bakımı ile ilgili eğitimler ve bilgiler veriyor.

Bizim en çok zorlandığımız konu ebe bulmak oldu. 9. hamilelik haftasından itibaren 5 hafta boyunca neredeyse şehirdeki tüm ebeleri ya aradık ya da mesaj attık. 5. hafta sonunda ancak müsait bir ebe bulabildik. Hamile kaldığınızı öğrenir öğrenmez ebe arayışına girmeniz yegane tavsiyem olacak.


Doğumunuzu kendi ebenizin yaptırmasını istiyorsanız ebeniz ile tanışma aşamasında bunu konuşmanız gerekiyor. Aynı şekilde dışarıdan ebe getirmek için de doğum yapacağınız hastane ile bazı ek prosedürler izlemeniz gerekecek. Almanya'da son yıllarda evde doğum yapmakta çok popüler. Ama ben bu durumu araştırmadım bile. Hastanede olmak ve acil durumlarda müdahalenin daha hızlı yapılabilecek olması bana daha fazla güven veriyor.



Doğum için en yaygın uygulama hastanedeki nöbetçi ebelerden birinin doğumu yaptırması.Kendi ebeniz doğumdan sonraki bir gün içinde hastaneye geliyor ve bebeğin ilk kontrollerini yapıyor. Evinize geçtikten sonraki ilk hafta her gün ebe evinize uğrayıp bebeğin gelişimini ve annenin doğum sonrası durumunu kontrol ediyor. Sonrasında bebek ve annenin durumuna göre ziyaretlerini seyrekleştirerek devam ettiriyor. Bu destek özellikle benim gibi ilk doğumunu yapmış olan anneler için velinimet niteliğinde oluyor.


Almanya'da genel olarak bir Doktor-Ebe çatışması sezdim. İkisi de birbirlerinin yöntemlerine biraz ağız burun kıvırır gibi geldi bana. Bunu hissedince bir daha ne doktora ebenin dediklerinden ne de ebeye doktorun dediklerinden bahseder oldum. 😂

Ebeler tamamen doğal yöntemler, alternatif tıp ve ilaçları tavsiye ederken, doktorlar tabii ki de daha garanti, kanıtlanmış (!) ve yaygın olarak kullanılan yöntemleri savunuyorlar.


4.Krankenkasse / Sigorta Kapsamına Giren Hizmetler


Almanya'da neredeyse tek kuruş ödemeden herkesle eşit standartlarda hamilelik takibinizi yaptırabilir ve seçeceğiniz herhangi bir hastanede doğum yapabilirsiniz. Sigorta şirketinize göre değişkenlik gösteren hizmet kapsamlarını da hamile kaldığınız gibi araştırmanızı tavsiye ederim.


Mesela bizim sigorta şirketimiz:

  • Ücretsiz olarak üçlü folikasit pakedi gönderdi.

  • Avrupa’nın genelinde bebek ultrason taramaları Türkiye kadar sık yapılmıyor. Bizim sigortamız yalnızca 3 ultrason taramasını karşılıyordu. Biz de ek 100 Avro ödeyerek doğuma kadar sınırsız tarama paketi satın aldık.

  • Hamileliğin 12-14. haftaları arasında yapılan ikili tarama testi, ense kalınlığı ölçümü gibi testler doktor gerekli görmedikçe sigorta kapsamında yapılmıyor. Biz 120 Avro ödeyerek ense kalınlığı ölçümü testini yaptırdık.

  • Sigorta kapsamında gebelik dönemi boyunca annenin ek tıbbi masraflarını karşılayacak 200 Avroluk bir destek paketim vardı. Yukarıda ödediğim paraların faturalarını sigortaya postaladıktan sonra 200 Avrosu hesabımıza geri yatırıldı.

  • Geburtsvorbereitungkurs / Doğuma Hazırlık Kursu'da sigorta tarafından karşılanıyor. Doğuma hazırlık kursunda normal doğum sürecine nasıl yaklaşmanız, doğum sırasında nasıl nefes alıp vermeniz gerektiği, doğum sonrasında bebek ile ilk iletişiminizin nasıl olması gerektiği, bebeğinizi nasıl emzirmelisiniz gibi temel ve önemli konulara değiniliyor.

  • Dogum sonrasında ilk 9 ay icerisinde Rückbildung Kursunu da (Dogum ve emzirme sürecinde meydana gelen iskeletinizin yeniden yapılanması icin) sigorta karsılıyor.

  • Ebe ve kadın doğum doktoru hizmeti ve hastanedeki doğumunuz da tabii ki sigorta kapsamında.




5.Doğum için Hastane Seçimi


Hastaneler doğum için kaydınızı genellikle en erken 30-32. haftalar arasında alıyorlar. Doğum sonrasında hastanede iki kişilik odalarda kalıyorsunuz. Yani siz ve bebeğiniz haricinde başka bir anne ve bebek daha oluyor. Kayıt esnasında hastaneden özel oda talebinde bulunabiliyorsunuz. Özel odaların gecelik fiyatları 65-100 euro arasında değişiyor. Şansınıza doğum yaptığınız tarihlerde özel oda müsaitse özel odada ancak o zaman kalabiliyorsunuz. Normal doğum sonrasında hastanede 2 gece kalıyorsunuz. Sezeryan ile doğumlarda kalma süresi 5 geceye kadar uzayabiliyormuş. Bu süre zarfında hastanedeki ebeler de hemşireler de bebeğinizin ve sizin bakım ve kontrolünü yapıyorlar.


Hizmet kalitesine gelecek olursak hastaneden hastaneye hatta hemşireden hemşireye değişiyor tabii ki. Kendi deneyimimden bahsedecek olursam doğumhane bölümündeki doktor, ebe ve hemşirelerin ilgi ve alakası son derece destekleyici ve rahatlatıcıydı. Fakat doğum sonrası kalınan odalardaki konfor koşulları maalesef çok düşüktü ve hemşirelerin ilgi alakası beni hiç mutlu etmemişti.


Türkiye'de ki gibi büyük bir hastane çantasına da pek ihtiyacınız olmuyor. Bebeğin kıyafetinden, bezine, sizin doğum sonrası kullanabileceğiniz hijyen ürünlerine varana kadar her şey hastanede mevcut. Hastaneden çıkarken bebeğinizin üzerini değiştirmek için aldığınız hastane çıkışlarınızı yanınıza almanız yeterli olacaktır. Hastane çantasında annenin ihtiyaçlarını karşılayacak kıyafet, hijyen ve kozmetik malzemelerini koyabilirsiniz.

Birde doğum sancıları ile doğum başlangıcı arası uzun sürebiliyor. İsteğinize bağlı olarak yanınıza kulaklık, fotoğraf makinesi, kamera, atıştırmalıklar vs. gibi şeyler almayı ihmal etmeyin derim. Almanya'da ki hastane yemekleri biz Türklerin beklentisine göre az ve tatsız gelebilir.


Şimdiden doğum yapacak tüm anne adaylarının en güzel şekilde bebeklerini kucaklarına almalarını diliyorum...


Instagram'da da bizi takip etmek ister misiniz? blog49de






0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page