Almanya'da yasamaya baslayan yabancıların çogu gibi benim de katılmam gereken Almanya'ya uyum kursu konusunda bilinmesi gereken bilgileri kendim icin arastırdım ve Almanya'ya yeni gelecek ve bu kursa baslayacaklar icin de ek kaynak olması adına burada özetle paylasayım istedim.
Bu konuyla ilgili olarak Almanya Ulusal Vize (D tipi) basvuru süreci yazımıza ve Almanya'da Nitelikli Is Gücü Göcü Yasası ile ilgili bilinmesi gerekenler yazımıza da göz atabilirsiniz.
Entegrasyon/Uyum Kursu Nedir?
Kursun icerigi Alman Hükümeti düzenlemesinden gectigi icin hangi dil egitim merkezini secerseniz secin kursun icerigi aynı olacaktır.
Entegrasyon/uyum kursu, 600 saatlik dil kursu ve 100 saatlik Almanya'da ki yasama adaptasyon/oryantasyon kursu olmak üzere toplam 700 saat olarak planlanmıs.
Daha önceden Almanca ile ilgilendiyseniz kursun baslangıcında yapılan seviye belirleme sınavına katılarak kursun ileri bölümlerinden baslama fırsatınız da var tabii ki. Kursun baslamasını bekledigim bu günlerde benim de en büyük hayalim bu. En azından ikinci modülden baslayayım diye dua ediyorum içten içe. 😊 Almanca bilgisine sahip olmasanız bile kurs merkezleri seviye belirleme sınavına girilmesini zorunlu tutuyor, haberiniz olsun...
600 saatlik dil kursunun ilk 300 saatlik bölümü temel seviye (Basissprachkurs), sonaki 300 saatlik kısmı ise gelistirici seviye (Aufbausprachkurs) olarak tanımlanıyor.
600 saatlik dil kursu, dil seviyelerine göre modüllere bölünmüs. Sınıf mevcutları da maksimum 20 kisi oluyormus.
100 saat/ A1.1
100 saat/ A1.2
100 saat/ A2.1
100 saat/ A2.2
100 saat/ B1.1
100 saat/ B1.2
600 saatlik dil kursunu tamaladıgımızda günlük hayattaki ihtiyaclarımızı karsılayabilecek, resmi dairelerdeki belgesel islerimizi halledebilecek ve cevremizdekilerle sohbet edebilecek seviyeye gelebilecekmisiz.
Sohbet kısmı ne kadar gercek olur bilinmez, biliyorsunuz bu yabancı dil ögrenme süreclerinde ne kadar fazla pratik o kadar hızlı gelisim. O yüzden utanmadan, cekinmeden marketlerde, kafelerde veya magazalarda Almanca konusmaya calısmak gerek aslında.
Almanya'da yasama adaptosyon/oryantasyon kursunda ise Alman toplumunun yasam bicimi, kültürü, hukuk düzeni ve yakın tarihi hakkında genel bilgiler veriliyor. Bence bu bölüm de oldukca faydalı olacaktır. Yasadıgımız ülkedeki yasam bicimlerini ögrenmek bizim gibi ülkeye sonradan gelenlerin adapte olmasında kolaylık saglayacaktır. Bir de konu Almanlar ve Türkler olunca kültür farkı da yasam bicimleri arasındaki farkta oldukca fazla olabiliyor. 😁
Entegrasyon/Uyum Kursuna Kimler Katılıyor?
Aile Birlesimi/oturma vizesi (Ulusal Vize) basvuru sürecinde, muaf olunan durumlar olsa da genellikle Almanca A1 dil yeterlilik belgesinin sunulması zorunlu tutuluyor. Bu belgeyi vize basvuru sürecinde sunmus olsanız bile, Almanya'ya tasındıgınızda uyum kursuna katılmanız gerekecek. Tabii sahip oldugunuz Almanca dil bilgisi seviyesine göre kursa baslayacagınız seviye degisecektir.
Aile birlesimi amacıyla geldiyseniz, asgari olarak A1 seviyesinde almanca biliyor olmaniz gerekiyor. Yani aile bireylerinden biri Almanya'da calısıyor ve siz de onun yanına yerlestiyseniz bu kurslara katılmanız gerekiyor. Uyum kursuna katılmak ve basarılı olarak tamamlamak, sınırsız süreli oturum iznini almanızı kolaylastıracak ve hızlandıracak önemli bir adım.
Eger ki calısma amaclı Almanya'ya geldiyseniz, yani vizenizi calısma vizesi olarak aldıysanız uyum kursuna katılma zorunlulugunuz ortadan kalkıyor. Calısanlar genelde sirketlerinin düzenledigi sirket ici dil kurslarına veya sirketlerin destekledigi aksam dil kurslarına katılıyorlar. Yani bu durumlar tamamen sirket ve calısan arasında.
Almanya'da egitim amacıyla bulunuyorsanız da bu kurslara katılma zorunlulugunuz ortadan kalıyor.
Entegrasyon/Uyum Kursu Ne Kadar Sürüyor?
Benim görüstügüm dil kurslarından edindigim bilgiye göre bir modül 4 ila 6 hafta arasında sürüyor. Kursların bir kısmı haftanın bes günü ders planlarken bir kısmıda pazartesi'den persembe'ye kadar programını düzenleyip cuma günlerini bos bırakmayı tercih etmis. Kurslar sabah ve ya ögleden sonra olmak üzere günde 4 ila 5 saat arasında sürüyor.
Benim yazıldıgım dil kursunda da cuma günleri tatildi. Uyum kursunun tamamının 7 ila 9 ay arasında sürecegini hesap ederek cumaları bos bırakmayı terci ettim. Hem hic mi gezmeyelim hic mi ülkemizi ziyaret etmeyelim degil mi?
Modüller arasında ara verebilir ve ya kurs degisikligi yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken bir kac hafta öncesinden bunu kursunuza bildirmek olacak.
Kursların tatil programlarıdan okulların resmi tatil programlarına göre düzenleniyor. Yaz tatili gibi uzun tatillerde dil kursu tatil olmasa da cocuklu kurs katılımcılarına cocuk bakım hizmeti saglanabiliyor. Alman Hükümeti tarafından saglanan bu tarz sosyal desteklere asagıda tekrar yer verdik.
Entegrasyon/Uyum Kursu Ücreti Ne Kadar?
*Asagıda bahsettigimiz rakamlar 2020 yılı icin gecerlidir.
Almanya'da yasamaya baslayanlar icin (calısma ve egitim amacları dısında) Alman Hükümeti tarafından zorunlu tutulan bir kurs oldugu icin bu kurslar normal kurslara göre oldukca uygun.
Yeni bir dil ve kültür ögrenmeniz icin bu kadar destek verilirken bu fırsatı kacırmak pekte akıl karı degil bence!
Normal kosullar altında Almanya'da bir Almanca kursuna yazılmak isteseniz bir modül fiyatı 320 ile 450 euro arasında gelip gidiyor. Yasadıgınız sehrin belediyesinden alacagınız zorunlu kursa katılım yazısı ile birlikte (berechtigungsschein) kursa kaydoldugunuz da bir modül icin 195 euro ödüyorsunuz. (Ders saati basına 1,95 euro)
Basladıgınız modülden itibaren tüm modülleri basarılı bir sekilde tamamlarsanız kurs icin ödediginiz tüm paranın yarısını geri alabiliyorsunuz. Basarınız kurslar tarafından yapılan bitirme testleri ile ölcülüyor.
Yani 7 modül boyunca 7x195euro=1365 euro ödediginizi kabul edelim. Kursun sonunda basarılı olursanız 682,5 euro geri alıyorsunuz.
Ödediginiz paranın yarısını geri almak icin, kursa katılma onay yazınızın düzenlenmesi ve bitirme testi arasında iki yıldan daha kısa bir süre olması gerekiyormus. Para iade islemi için, Fedaral daire yetkili subesine dilekçeyle basvurmanız gerekiyor.
Dil yeterlilik ve ortantasyon sınavına katılım ücretsizdir. Hem dil yeterlilik sınavında hem de oryantasyon bölümünde basarılı olursanız/olursak Uyum Kursu Sertifikası'nı (Zertifikat Integrationskurs) almaya hak kazanıyoruz. Bu da Almanya'da süresiz oturma iznine bizi ve ailemizi bir adım daha yaklastırıyor.
Sertifika almaya hak kazanamayanlara ise elde ettiginiz puan seviyesini gösteren başka bir belge veriliyormus.
Eger dil testinde Almancanızın yeterli oldugunu ispatlayamadıysanız, bir kereligine dil kursunun 300 ders saatini tekrarlamanız mümkün ve tekrar dil yeterlilik sınavına ücretsiz katılabilirsiniz. Tekrardan ücretsiz katılım icin önceki sürecte derslere düzenli katılmanız kosulu aranıyor.
Entegrasyon/Uyum Kursu Basvuru Süreci Nasıl?
Sehre kayıt islemlerinizi tamamlarken görüsme yaptıgınız görevliye Integrationskurs'a gitmek icin kursa katılım yazısı (berechtigungsschein) istediginizi hatırlatabilirsiniz. Aldıgınız belge ile birlikte dil kursuna kaydınızı yaptırabilirsiniz.
Sehre kayıt olmadan bu belgeyi alamıyorsunız, sehre kayıt olmadan neredeyse hic bir resmi süreci baslatamıyorsunuz. O yüzden ulusal vizenizi alıp Almanya'ya yerlestiginiz gibi sehre kayıt islemlerinizi tamamlamanız tavsiyemdir.
Eger ki sehre kayıtlıysanız sehirdeki Yabancılar Dairesinden (Ausländeramt) de bu belgeyi edinebilirsiniz. Yabancılar Dairesinden sehrinizde Uyum Kursu'nu veren Kurslar ile ilgili detaylı bilgiye de ulasabilirsiniz.
Katılma hakkınızı gösteren belgede katılma hakkınızın gecerlilik süresi de yazıyormus. Bu tarih aralıgında kursa kayıt islemlerinin tamamlanması gerekiyormus. Detaylı bilgi icin buraya da bakabilirsiniz.
Uyum Kursu'na Devam Zorunlulugu Var mı?
Kurs devam zorunlulugu tabii ki var. Yanılmıyorsam, yeterlilik sınavlarına katılım icin her bir modülün %80'ine devamlılık sart. Ayrıca Alman Hükümeti'nden talep edeceginiz sosyal destekler degerlendirilirken de devamlılık durumunuz göz önünde bulunduruluyormus.
Uyum Kursu'na Katılanlara Saglanan Sosyal Yardımlar Neler?
Kurs saatleri icin de ilgilenmeniz gereken cocugunuz varsa, kursunuz tarafından saglanan cocuk bakım hizmetinden faydalanabilirsiniz.
Issizlik parası alıyorsanız ve ya hükümet tarafından kurs ücreti ödemesinden muaf tutulduysanız federal daireye dilekce yazarak yol masraflarınız icin destek alabilirsiniz.
Sosyal yardımların detayları icin tık.
Uyum Kursu veren dil okulları (Benim bildigim)
Yasadıgınız eyalete ve sehre göre dil kursları degiskenlik gösterecektir.
Inlingua (anasayfa)
Vhs, Volkshochschule (genellikle her sehirde bir egitim merkezi oluyor, Türkiye'De ki Halk Egitim Merkezi gibi)
Asl (anasayfa)
Malum Corona Virüs nedeniyle simdilik bizim kursun baslangıç tarihi de ertelendi. Kendi çapımda evde ufak tefek Almanca dinlemeler yapıp, Almanca dil bilgimi gelistirmeye çalısıyorum ama bir kurs kadar etkili oluyor mu tartısılır.
Bu günlerin en kısa zamanda en az hasarla tamamlanmasını dileyerek sizlere de kendime de Almanca ögrenme konusunda bol sabır ve motivasyon diliyorum.
Instagram'da da bizi takip etmek ister misiniz? blog49de
Comments