Gecen yıla kadar ikimizde Alman bir sirketin Istanbul'da ki genel merkezinde calısiyorduk. Haliyle gün icerisinde Almanya'da ki ofisle de iletisimde olmamız gereken durumlar oluyordu. Almanya ofisindekilere attıgımız maillere sıklıkla 'bla bla tarihler arasında ofis dısındayım' gibi otomatik yanıt alıyor ve 'vay be arkadas! ne güzel hayat adamların ne kadar cok tatilleri var diyorduk'. Bu duruma ne kadar özendiysek bizimde basımıza geldi.
An itibariyle Bünyamin, 30 is günü yıllık izne sahip. Üzerine bir de Almanya'nın resmi tatilleri eklenince neredeyse 40-45 gün izne sahip oluyorsunuz. Türkiye'de ki izin durumlarıyla kiyasladigimizda burası bulunmaz Hint kuması gercekten. Almanya'da ki ve Türkiye'de ki calısma kosullarını karsılastırdıgımız yazımıza buradan ulasabilirsiniz.
Tatillere sevinmesine seviniyoruz ama bu tatiller neyin nesiymis onları da bilmek lazım degil mi? Zaten Almanlar, ülkelerindeki yabancıların Almanya'ya entegrasyonuna takmıs durumda. Hatta bunun icin aylarca süren zorunlu Almanca ve Alman Tarihi ve Kültürü kursları var. Neyse lafı fazla uzatmayalım ve yeni yuvamız Bavyera'nın resmi tatilleri neymis anladıgımız kadarıyla kısa kısa size de anlatalım.
1. Neujahr/Yeni Yıl (1 Ocak)
Dünyanın neresinde olursanız olun yepyeni bir yıla tatille baslamak keyif verici. Almanya'da yeni yıla bir ay kala tüm marketlerde envai cesit havai fisek ve kız kacıran satılmaya baslanıyor. Bizim Almanlar'da bu tarz eglencelere cok meraklı oldugundan bayılıyorlar bu atraksiyonlara. Marketlerden alınan havai fisekler 31 Aralık gecesi ondan geri sayılarak patlatılmaya baslıyor. Bu seremoni bizim kücük sehrimiz Ingolstadt'ta bile gece yarısı 1:00'a kadar sürüyor.
Herkes havai fisegini kapısının önünden patlatıyor, yani sehir ısıl ısıl oluyor. 2 Ocak günü dısarı cıktıgınızda ise sokaklar tertemiz. Hangi ara kim temizledi bilinmez. :)
2. Heilige Drei Könige/Aziz Üc Kral Bayramı (6 Ocak)
Noel tatiliydi, yeni yıl tatiliydi derken neredeyse 20 gün eglenceli ve yarım yamalak calıstıktan sonra bir de bakıyorsunuz yepyeni bir tatil. Yarım yamalak diyoruz cünkü Almanlar'ın cogu noel tatili ve yeni yıl tatilini birlestirip biryerlere gidiyor, böyle olunca islerin bir bölümü askıya alınıyor. 6 Aralık Almanya'nın her eyaletinde tatil degil ama Bavyera tatiller konusunda da oldukca zengin bir eyalet ve 6 Ocak Bavyera'da tatil.
Peki nedir bu Üc Kral Bayramı? Katoliklik ve Protestanlıkta ki inanısa göre; Isa'nın dogumundan sonraki 12. günde dogu ülkelerinden 3 büyük kralın (Gaspar, Baltasar, Melchor) Isa'yı ziyaret etmesini anilir. Ortodokslukta ise Ürdün Nehrin'de Isa'nin vaftiz olması anılıyormus. Avrupa'nın bazı noktalarında, bayramdan bir gün önce cocukları eglendirmek icin cesitli etkinlikler düzenleniyormus.
3. Ostern/Paskalya
Paskalya Bayramı'nda Isa'nın carmıha gerildikten sonraki ücüncü günde dirilisi kutlanır. Dogu ve Batı Kiliseleri arasında farklı tarihlere denk gelen Paskalya Bayramı dönemi Mart sonundan Nisan sonuna kadar devam eder. Paskalya, dünya kiliselerinin cogunda pazar günü kutlanır.
Paskalya döneminde, kiliselerdeki ayinlerin dısında, insanların birbirlerine cikolatadan yapılan Paskalya tavsanı ve Paskalya yumurtası hediye etmesi oldukca yaygındır. Almanya'da ki cogu fırın Paskalya döneminde cok sevdigimiz ve cok lezzetli Paskalya cörekleri de satıyor.
4.Tag der Arbeit/Isci ve Emekciler Bayramı (1 Mayıs)
Sanıyoruz ki Isci Bayramı'nı anlatmaya gerek yok biliyorsunuz. :) Isci ve emekciler tarafından dayanısma ve mücade günü olarak kutlanan bu bayram Almanya'da özellikle sanayi sehirlerinde büyük yankı uyandırıyormus. Isciler bu günü tatil olarak degil, haklarını arama ve rahatsızlıklarını dile getirme günü olarak görüp degerlendiriyormus.
5. Christi Himmelfahrt/İsa'nın Göğe Yükselişi
Hristiyanlıkta, Paskalya Bayramından sonraki 40. gün Isa'nın göge yükselisi yani Tanrı'nın yanına cekildigi gün olarak kabul ediliyor. Hristiyanlıkta İsa'nın Tanrı'nın yanına geri çekilmesi olayıdır. Bu bayram Paskalya'dan sonraki 40. gün kutlandıgı icin her zaman persembe gününe denk geliyor.
6. Pfingstmontag/Hamsin Yortusu
Hristiyanlıkta, Isa'nin ölüp,dirilikten ve göge yükselisinden sonra Kutsal Ruh'un Havarilerin üzerine cöktügü gün olarak kabul edilir. Bu gün, Hristiyanlıgın dünyaya karsı vazifelerinin basladıgı gün olarakta kabul görür. Hamsin Yortusu Paskalya'dan yedi hafta sonra 50. günde kutlanır.
7. Fronleichnam
Almanca'da “Fronleichnam”, “fron” (Tanrı) ve “leichnam” (vücut) kelimelerinden olusuyormus. Fronleichnam Hamsin yortusundan sonraki ikinci Persembe günü kutlanır.
Bu Persembe gününde Isa'ya saygı icin sessiz yürüyüsler gerceklestirilir ve bazı bölgelerde panayır kuruluyor.
Fronleichnam; her Hristiyan ülkede resmi bayram olarak kutlanmaz. Bu bayram Almanya'da, Baden-Württemberg, Bavyera, Hessen, Kuzey Ren Vestfalya, Rheinland- Pfalz, Saarland, Saksonya ve Thüringen eyaletlerinde dini tatil günüdür.
8. Mariä Himmelfahrt/Meryem'in Göğe Çıkışı (15 Ağustos)
Katolik Kilise'sinin Meryem'in göge cıkısını 15 Agustos olarak kabul ederek kutladıgı bayramdır.
Diger kiliselerde bu tarih farklılıklar gösterebiliyormus.
9. Tag der Deutschen Einheit/Almanya'nın Birleşimi (3 Ekim)
2. Dünya Savası’nı kaybeden Almanya, ABD, Fransa, Ingiltere ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birligi tarafından 1945'te dörde bölünmüs. 1949'da, ABD, Fransa ve İngiltere'nin kendi yönetim birimlerini birlestirerek Federal Almanya Cumhuriyeti (Batı Almanya) kurarken, doguda da SSCB, sosyalist sisteme sahip Alman Demokratik Cumhuriyeti'ni (Dogu Almanya) kurmus. Bu sürecten sonra ekonomik olarak hızlı gelisen Batı Almanya'ya Dogu Almanya'dan kacıslar baslamıs. Dogu Alman yönetimi de bunu engellemek için 1961’de, daha sonra "Utanç Duvarı" olarak anılacak Berlin Duvarı'nı insa etmis.
Dogu Almanya'daki isyanlar sonrasında 1989'da "Utanç Duvarı" yıkılarak, 3 Ekim 1990'da iki Almanya resmen birlesmen birlesmis. 1990'dan beri bu birlesim Almanya'da resmi tatil olarak kutlanıyor.
10. Allerheiligen/Azizler Yortusu (1 Kasım)
Azizler Günü, Hristiyanlıkta bilinen ve bilinmeyen tüm azizlerin anıldığı kutsal gün olarak biliniyor. Batı Kiliselerinde 1 Kasım'da, Dogu Kiliselerinde Hamsin'den (Pentekost) sonraki ilk Pazar günü kutlanır. Almanya'da 1 Kasım'da kutlanıyor.
11. Weihnachtsfeiertag/Noel (25-26 Aralık)
Sırada Hristiyanlıgın, bilinirlik acısından dünya capında evrensellesmis dini bayramı olan Noel var. Noel Bayramı'nda, her yıl 25 Aralık'ta Isa'nın dogumu olarak kutlanır. Almanya'da ekim'in sonundan baslayarak Noel arifesindeki hafta sonuna kadar cıvıl cıvıl Noel pazarları kurulur ve dünyanın bircok yerinden gelen turistler, Noel tatillerinde gitmek icin Noel pazarlarıyla ünlü Almanya'yi seciyor.
Not: Daha turistik yerlerde Noel pazarları 31 Aralık'a kadar acık olabiliyor. Gitmeden önce kontrol etmenizi tavsiye ederiz.
.
.
.
Daha önceleri yalnızca Bank Holiday olarak bildigimiz tatillerin ne oldugunu ögrenmis olduk, hemde belki bizim gibi merak edenler varsa onlara da faydası olsun istedik.
Bizi instagram da da takip ederek tecrübelerimize ortak olmak isterseniz, instagram sayfamız blog49de !
Tesekkürler,
Comments