top of page

Almanca Yeterlilik Sınavı İçeriği Integrationkurs'a baslarken nasıl bir sınava girdim?

Herkese merhaba 😊


Yaklaşık 5 aydır Almanya'da yaşıyorum ve şehre kaydımı yaptırdığımdan beri en merak ettiğim soru 'Almanca kursuna ne zaman başlayabileceğim?' Malumunuz korona virüs ile birlikte tüm dünyanın düzeni altüst olurken benimde hayatımda bazı gecikmekler yaşandı. 


5 aylık beklemenin ve kendi imkanlarımla Almanca çalışmamın ardından, nihayet gecen hafta Almanca seviye belirleme sınavına girebildim. Benim gibi bu sınava gireceklere fikir olması adına da sınav içeriğinden kısaca bahsetmek istiyorum. Kısaca bahsedeceğim çünkü sınav oldukça kısaydı. 

kaynak: https://trier.sparkasseblog.de/

Almanya'da Entegrasyon/Uyum Kursları ile ilgili yazdığımız detaylı yazıya da buradan ulasabilirsiniz.


İyi güzel de Almanya'ya nasıl gelebilirim diyorsanız, Almanya'da nitelikli is gücü göcü yasası ile ilgili yazımıza buradan bir bakin derim.


Sınava giderken oturma izni kartınız varsa kartınızı, pasaportunuzu ve şehre kayıt sırasında belediyeden alınan entegrasyon kursuna katılabilir yazısını yanınızda götürmelisiniz. Şayet kayıt olacaksanız bu belge ile devlet destekli fiyatlardan kayıt olabilirsiniz.





Sınav üç bölümden oluşuyor: 


Kapak sayfasında her zamanki gibi Kişisel bilgilerimizi ve iletişim bilgilerimizi yazıyoruz.


1. Zihinsel probleminizin olmadığı, anlama, uygulama ve tekrar etme becerilerinizin ölçümü

 

Bu bölüm 5 dakika sürüyor. Tüm sınav boyunca her sorunun başında nasıl çözüleceğine dair bir örnek bulunuyor. Bu örneklere bakarak soruda ne yapmanız gerektiğini anlıyorsunuz. Bu bölüm başlığından da anlaşılacağı üzere Almanca bilginizi ölçmüyor. Yalnızca size verilen rakamları, yazıları tekrar etmenizi veya örnekteki mantığa göre düzenlemenizi bekliyorlar.


2. Almanca yazılı sınav


Bu bölüm 30 dakika sürüyor. Sınavda ilerledikçe soruların zorluk derecesininde arttığını anlıyorsunuz. Sınavda toplam 50 soru vardı. Ben 45. soruya kadar yanıtlayabildim ve 35. sorudan sonra ciddi anlamda zorlanmaya başlamıştım. 

Bu elli soru içinde çoktan seçmeli, boşluk doldurma, numalandırarak anlamlı bir metin oluşturma gibi çeşitli sorular vardı. 


3. Sözlü sınav 


Yazılı sınav sonunda bize sözlü sınav için saatlerimizi kağıda yazıp vermişlerdi. Her bir sınav katılımcısı için 15 dakika ayırmışlardı. Sözlü sınav da yine başlangıç seviyesinde olduğu için oldukça temel ve basit bir içeriğe sahipti. Beni en çok heyecanlandıran kısım burasıydı aslında. Tamam evde yazılı olarak çalışıyordum ama konusma için pek pratiğim yoktu. Neyse ki bu konuda sanırım biraz şanslıydım. Sözlü sınavı yaptığım öğretmen oldukça güleryüzlüydü, onun rahatlığı bendeki stresi de aldı götürdü. Konuştuğumuz konuları da aşağıda sıralıyorum:


Şöyle havalı bir sohbet etmek istiyorsanız, cümlelerinizi kibar siz olarak kullanılan SIE, IHNEN gibi öznelerle hazırlayın derim. Bir de Almanlar "Bitte" ve "Genau" kelimesini çok seviyor. Uygun noktalara bu kelimeleri de konduruverirseniz tamamdır.. 👍


1. Adınız, soyadınız 

2. Yaşınız 

3. Telefon numaranız?

4. Nereden geldiniz?

5. Nerede yaşıyorsunuz?

6. Ne zamandır Almanya'da yaşıyorsunuz?

7. Evli misiniz? Çocuğunuz var mı?

8. Mesleğiniz nedir?

9. Burada da aynı mesleği yapmak istiyor musunuz?

10.Hobileriniz nelerdir?

11.Daha önce Almanca eğitimi aldınız mı? 


Benim girdiğim sınav seansında çok az katılımcı olduğu için aynı gün mail ile sonucumu bildirdiler ve Almanca seviyeme göre katılmam gereken kurs modülünü ve zamanını ilettiler.

Ben, 50 puan üzerinden 36 aldım ve modül 4 yani A2.2 seviyesindeymişim. Sonucun seni mutlu etti mi derseniz ben çok sevindim en azından evde boşuna calışmıyormuşum dedim ve daha bir asıldım çalışmaya. 





Sınava hangi dil eğitim merkezi veya dil okulunda girmiş olursanız olun, bir diğer dil okuluna yazılacak bile olsanız okul bu sınav sonucunuzu kabul ediyor. Yani sınava girdiğiniz kuruma göre sınav içeriğinin çokta değişeceğini düşünmüyorum. 


Almanca öğrenme serüveninde şimdiden size de kendime de bol şans ve  bitmeyen azim diliyorum. Şayet yolumuz uzun!


Sorularınız varsa aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz. 


Bizi instagram da takip etmek ister misiniz?


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page